Sağlık Bakanlığı'nın, Covid-19 tanısı konulan sağlık emekçilerinin sayısını açıklamaması nedeniyle Türk Tabipleri Birliği, kendi imkanlarıyla bu konuda bir rapor hazırladı.
Rapora göre 37 ilde 3 bin 474 sağlıkçıya hastalık tanısı konuldu. En çok sağlık çalışanına tanı konulan iller İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Adana. Bu iller aynı zamanda maske temini ve hastanelerde önlem konusunda fazlaca sorun yaşayan iller.
Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan 2020 tarihinden bugüne kadar, 24 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, hayatını kaybeden 14’ü hekim 24 sağlık çalışanının yanı sıra binlerce hekim ve sağlık çalışanının hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde ve filiyasyon sırasında enfekte olduğu aktarıldı. Yaşananların esas sorumlusunun, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını ve çalışma düzenini salgınla mücadeleye uygun hale getirmeyen, gerekli önlemleri zamanında ve etkin olarak almayan, gerekli denetimleri yapmayan, kişisel koruyucu donanımları zamanında sağlamayan hükümet ve Sağlık Bakanlığı’nın olduğu ifade edildi.
Sağlık çalışanlarının hastalık durumu, meslek örgütleri ve sendikalara bildirilmiyor
Salgınının başladığı ilk günden itibaren tüm taleplerine rağmen sağlık çalışanlarının hastalanma durumuyla ilgili bilgilerin meslek örgütlerine ve sendikalara bildirilmediği belirtilen açıklamada, "Bu tutum, sağlık çalışanlarının yaşam ve sağlık haklarını yok sayan, önemsemeyen, siyasi bir tutumdur. Bunun en son örneği Zonguldak Valisi’nin açıklamalarında net olarak görülmüştür. Hekimler ve diğer sağlık çalışanları kendilerini yok sayan, suçlayan bu tavra yabancı değildir" denildi.
3 bin 474 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı koyuldu
44 ildeki kamu ve özel sağlık kuruluşlarının araştırıldığı, 37 ilde hastalık tanısı almış hekim sayısına ulaşıldığı aktarılan açıklamada şöyle denildi: "Üç ilde sağlık çalışanlarının meslekleriyle ilgili ayırım yapılamamıştır. Toplam 3 bin 474 sağlık çalışanının Covid-19 tanısı aldığı bilgisine ulaşılabilmiştir. Bunların yüzde 38’ini hekimler oluşturmaktadır. Hekim dışı sağlık çalışanlarının meslekleri ebe, hemşire, sağlık teknisyeni, sağlık memuru, eczacı, diş hekimi, temizlik çalışanı, tıbbi sekreter, şoför ve mühendistir."
İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Adana en yüksek hastalık olan iller
Tanı almış hekim sayısının en yüksek olduğu illerin İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Adana olduğu belirtilen açıklamada, İstanbul’da 960’ı hekim olmak üzere toplam 2 bin 5 sağlık çalışanının, İzmir'de 121, Ankara'da 115, Eskişehir'de 32 ve Adana'da 18 sağlık çalışanının hastalığa yakalandığı açıklandı. Bu illeri sırasıyla 12 sağlık çalışanı ile Diyarbakır, 11 ile Kırklareli, 11 ile Antalya, 10 ile Bursa, 9 çalışan ile Samsun izliyor.
Sağlık çalışanları, koruyucu ekipmana ulaşmada hala zorlanıyor
Hasta sağlık çalışanı sayısının en fazla olduğu 5 il ile kişisel koruyucu donanımlara erişim sorunlarının en fazla olduğu 5 ilin örtüştüğüne dikkat çekilen açıklamada, çeşitli önlemlere göre beş ilde sorun yaşayan sağlık çalışanlarının sıklığı şöyle verildi: