Virüsle mücadele planında sağlık çalışanlarının adı yok

20.03.2020 - 12:35

İktidar sağlık çalışanlarını en ön cephede tutuyor, ama salgınla mücadele planında sağlık çalışanlarına destek ve iş güvenliği yer almıyor. 

Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde görevli doktora yönelik linç girişimleri ile ilgili Türk Tabipler Birliği bir açıklama yayınladı. 

Doktor Güle Çınar’ın, koronavirüs salgını ile ilgili söylediği sözler, toplantıdaki bir kişi tarafından gizlice kaydedilerek, sosyal medyada yayınlanmıştı.

Söz konusu videonun sosyal medyada yaygınlaşmasının ardından Ankara Üniversitesi yönetimi konuyla ilgili inceleme başlattı.

Türk Tabipler Birliği, üyesinin arkasında olduğunu açıkladı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ise yaptığı açıklamada Güle Çınar’ın yanında olduklarını ifade ederek, “Türk Tabipleri Birliği olarak bütün yöneticilerin içinden geçmekte olduğumuz zorlu süreçte sağlık çalışanlarını her açıdan koruyup kollamasını salgınla mücadelenin olmazsa olmazı gördüğümüzün altını bir kez daha çiziyoruz” dedi.

Çınar’ın bir eğitim toplantısında yaptığı konuşma nedeniyle kurumu tarafından özür dilemek durumunda bırakıldığı belirtilen açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Meslektaşımızın kullandığı ifadeler hakaret içermediği gibi, bütünüyle temelsiz değildir. Bugün itibariyle, Umre’den dönen yaklaşık 21 bin kişinin tamamına test yapılmadığı ve tamamının karantinaya alınmadığı, bu kişilerin Türkiye’nin çeşitli kentlerine dağıldığı bilinmektedir. Hal böyle iken bir hekimin kurum içi lokal bir toplantıda kullandığı sözcükler nedeniyle özür dilemek zorunda bırakılması utanç verici bir eylemdir. Ayrıca, kurumsal olarak bir çalışana bu şekilde baskı uygulanması kişilik haklarına ve çalışan haklarına saldırı niteliğindedir.

Türk Tabipleri Birliği Dr. Güle Çınar’a karşı alınan tutumu şiddetle kınamakta ve kurum yöneticilerinden hekimin onurunu ve mesleğimizi kamuoyu önünde rencide ettikleri için özür dilemelerini talep etmektedir. Biz hekimler her şeye ve herkese rağmen, daima bilimsel bilginin kılavuzluğunda ve toplum yararını önceleyerek hastalıkla savaşmaya devam edeceğiz. Ancak bilinmelidir ki, başka ülkelerde sağlık çalışanları alkışlanırken ve desteklenirken, Dr. Güle Çınar gibi salgına karşı özveri ile çalışan hekimlere karşı takınılan bu tür tutumlar hekim kitlesinin ve sağlık çalışanlarının motivasyonunu bozmakta, yalnız bırakılmış duygusunu pekiştirmekte, salgına karşı topyekûn mücadele direncini olumsuz etkileme tehlikesi taşımaktadır. Türk Tabipleri Birliği olarak bütün yöneticilerin içinden geçmekte olduğumuz zorlu süreçte sağlık çalışanlarını her açıdan koruyup kollamasını salgınla mücadelenin olmazsa olmazı gördüğümüzün altını bir kez daha çiziyoruz.”

Her ne kadar iktidarın virüsle mücadele paketinden sağlık çalışanları için hiçbir iyileştirme kalemi çıkmasa da, virüsle mücadelede hiç şüphesiz en ön cephede bulunanlar sağlık görevlileri. Alınan bilgilere göre virüsle mücadelede pek çok sağlık görevlisi enfekte oldu. Sağlık görevlileri hastanelerde 24 saat uyumaksızın çalışmaya devam ediyorlar. Pek çok işyeri virüs nedeniyle kapatılsa veya evden çalışma düzenine geçse de, sağlık çalışanları aksine daha fazla sürelerde mesai yapmaya başladı.

Sağlık emekçilerine büyük toplumsal destek: Her gün 21:00'de alkışlarla!

Korona virüs vakaları ile mücadelede yoğun emek veren sağlık çalışanlarına teşekkür ve destek için insanlar bütün dünyada saat 21.00'de alkışlama eylemi düzenliyordu. Büyük medya kuruluşlarının duyuruları ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın çağrısı ile birlikte bu eyleme dün itibarı ile Türkiye’de yaşayanlar da katıldı. Bütün illerde ve beldelerde sağlık çalışanlarına destek için saat 21:00 de alkışlı eylem yapıldı. Bu eylemler salgın süresince her gün tekrarlanacak. 



Bültene kayıt ol