Koronavirüs salgını sebebiyle birçok sektörde çalışan yüz binlerce işçi, işini ve gelirini kaybetmekle karşı karşıya.
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle bazı eğlence mekanlarının kapatılması sonucu bu işyerlerinde çalışan on binlerce kişi bir gecede işsiz kaldı.
Aynı gün AVM patronları, sağlık için çalışma saatlerinin kısaltılması öneren teklifi reddetti ve onlara hiçbir yaptırım getirilmedi.
Devletler sınırlarını kapatıp, uçuşları durdururken yüz binlerce kişinin çalıştığı turizm sektörü ağır bir darbe yedi. Havayol ve acente çalışanlarıyla otel işçileri işsizlikle karşı karşıya.
Avrupa'ya ihracatın durması sonucu tekstil sektörü Mart ayında yüzde 15 küçüldü. Nisan ayında da benzer oranda bir düşüş bekleniyor. Yüzde 30'luk bir düşüşün yaşanacağı tekstil ve konfeksiyon sektöründe 1 milyonun üzerinde işçi çalışıyor. Makinalar dururken, ücretli izin verilmeyen işçiler zor durumda.
Sadece tekstil değil imalat sektörünün tüm kalemlerinde durum aynı. İhracatın durmasıyla birlikte sanayi sektöründeki bir çok işletmede üretim durabilir.
Yine Avrupa'ya yumurta ihraç eden gıda sektörü, koronavirüs etkisiyle ağır bir darbe aldı. Yumurta satamayan ve yem alamayan tavuk çiftlikleri birer birer kapanıyor.
Virüs krizinin faturasını işçiler ödememeli
İş bulamayan milyonlarca kişiye bir gecede işini kaybeden yüz binlerce kişi eklenirken, Sanayi ve Hazine Bakanı Berat Albayrak tüm sektörlere destek sağlanacağını açıkladı. Ancak bugün işsiz olanların virüs krizinde ayakta kalması için hiçbir tedbir açıklamadı.
Salgın sırasında duran sektörlerde çalışanlar, işlerini kaybettiklerinde nasıl hayatta kalacak?
Patronların kasasına girecek teşviklere hayır! Üretimi gerçekleştiren ve toplumu ayakta tutan işçiler desteklenmelidir.
Virüsün vurduğu ya da vurabileceği sektörlerde çalışanlar ücretli izne ayrılmalıdır. Tüm işsizlere işsizlik maaşı verilmelidir. Devlet çalışanların sigorta primlerini üstlenmeli ve herkese parasız koruyucu sağlık hizmeti sunulmalıdır.