Metal işçilerinin gücü

31.01.2020 - 11:08

Metal işçilerinin örgütlü gücü ve mücadelesinin patronlar için korku verici olduğu, son toplu sözleşme görüşmelerinde ortaya çıktı.

130 bin işçinin üyesi olduğu Türk Metal Sendikası’nın MESS ile yürüttüğü grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, metal işçilerinin kazanımıyla sona erdi. Anlaşmaya göre ilk altı aylık ortalama yüzde 18.49, birinci yıl içinse toplamda yüzde 25.50 oranında zam elde edildi. MESS’in üç yıllık sözleşme, esnek çalışma, istirahat izni ücretlerinin ödenmemesi gibi işçilerin bir dizi kazanılmış haklarına yönelik saldırıları da bertaraf edildi.

Son bir yıldır kamu işçilerinden tekstil grup sözleşmelerine, Türk Hava Yolları’ndan TÜPRAŞ’a, yapılan toplu sözleşmelerin tek haneli sayıları geçemediği koşullarda, metal işçileri daha iyi bir sonuç elde etti. Türkiye kapitalizmi için kilit önemde bulunan fabrikalarda çalışan örgütlü sanayi işçilerinin grev tehdidi, üretimin bir gün bile grevle kesilmesinden korkan patronlara geri adım attırdı. 2017-2018 toplu sözleşme döneminde elde ettikleri rekor zammı da unutmamak gerekir.

Ekonomik krizi fırsata çevirmek isteyen MESS, iktidarın grev yasaklarına güvenerek, üç yıllık sözleşme, esnek çalışma, istirahat izin ücretlerini ödememe gibi kazanılmış hakların gaspına yönelik bir dizi madde ile masaya oturdu ve ilk altı aylık sürede yüzde 6.05 oranında zam teklifi yaptı. Yüzde 6,05’lik teklifin kabul edilmemesi üzerine MESS teklifini yüzde 8’e çıkardı. Yüzde 8’lik zam teklifine ise metal işçilerinin cevabı 'grev yaparız' oldu. 

Birleşik Metal-İş ve Türk Metal üyesi işçiler, MESS’in dayatmalarına işyerlerinde toplantılar, alkışlı yürüyüşler, iş bırakmalar, mesaiye kalmama eylemleriyle cevap verdi. En son 19 Ocak günü, hem Gebze’de hem de Bursa’da işçiler “İşçiler açken, patronlara huzur yok” sloganlarıyla meydanları doldurarak, grev yapmakta kararlı olduklarını gösterdiler. MESS, grev kararı karşısında önce lokavt ilan etti, sonra da anlaşmak zorunda kaldı.

Türk Metal'in imza attığı toplu sözleşme, örgütlü olduğu fabrikalarda sevinçle karşılandı. Ancak hâlâ öfkeli olan ve grev yapalım diyen metal işçileri de vardı.

Birleşik Metal-İş'in MESS'in son teklifi hakkında yaptığı toplantıda 17 fabrika temsilcisi bu sözleşmeye imza atılmasından yana olurken, 20 fabrikanın temsilcisi ise 'grev yapalım' dedi.

2015'teki Metal Fırtına'yı hatırlayan bazı işçiler, MESS'in acziyetini görüp grevle daha fazlasını kazanmanın mümkün olduğunu düşünüyor. Özellikle genç işçiler, toplu sözleşmedeki ücret artışının düşüklüğüne öfkeliydi. Bunun üzerine 10 bin metal işçisinin üye olduğu Birleşik Metal-İş, 5 Şubat'ta grev kararı aldı. Ancak bir kaç gün sonra Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş gibi Birleşik Metal-İş de aynı sözleşmeye imza attı. 

Metal işçileri greve çıkmadı fakat grev kararı alarak ücretlerindeki kayıpların bir kısmını kapatttılar ve yeni döneme moralle girdiler.

Metal işkolundaki toplu sözleşme sürecinde yaşanan sınıf mücadelesinden çıkan ders, metal işçilerin birliğinin ve taleplerinde kararlılığının MESS'i yenebileceğidir.



Bültene kayıt ol