Türkiye sendikal hareketinde yıllardır görülmeyen birlikte davranmanın ilk adımları atılmaya başlandı.
Türk-İş, Hak-İş ve DİSK geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek hükümete “vergide adalet” çağrısı yapmıştı. Türk-İş, asgari ücret konusunda DİSK ve Hak-İş’in görüşünü almak üzere bir komisyon kurdu.
Şimdi de bu konfederasyonlara bağlı sendikaların İstanbul şubeleri İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformunu oluşturdu. Bu oluşum hafta sonu geniş bir katılım ile bir araya gelerek başta asgari ücret olmak üzere birçok konuda yaşadıkları sorunlara ortak çözüm yolu aradı. Düzenlenen toplantı, işçi cephesinin birlikte hareket etmesinin son dönemlerdeki ilk adımlarından biri olarak görülebilir.
Platform üyesi sendika yöneticileri, üç konfederasyon arasında farklar olduğunu, ancak Türkiye’de kötüye giden ekonominin neden olduğu sorunların tüm işçilerin ortak problemi olduğunu söylüyorlar. Yaşanan sorunları aşabilmek için işçi hareketinin ortak bir platformda birleşmesinin gerekli olduğunu belirtiyorlar.
Patronların ekonomik saldırılarına karşı işçilerin böyle birlikler kurması gerektiği ortada. Umarız İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu bunun ilk adımı olur.
Sorunlar bütün işçileri ilgilendiriyor
Enflasyon ve işsizlik rakamları almış başını gidiyor, eğitimli işsizlik yüzde 25’lerde, iş cinayetleri artıyor. Yoksulluk nedeniyle intihar vakaları gerçekleşiyor. Bu sorunlar tüm işçilerin sorunları, şu ya da bu sendikanın sorunu değil.
Bir yandan sendikal mücadelenin geldiği yer, öte yandan bugün içinden geçilen sürecin özellikleri dikkate alındığında, böyle bir platformun oluşturulması çok önemli.
Platform bütün işçileri kapsamalı
Henüz metal, tekstil gibi bazı önemli iş kollarından sendika şubeleri platformda yer almadılar, bir an önce bu şubelerin de platforma katılması sağlanmalıdır. Kamu çalışanlarının sendika şubeleri platformda yer almıyorlar, bu eksiklik acilen giderilmelidir.
Elbette böyle platformlar bir anda oluşmuyor. Tersine birkaç şube girişim yapıyor, ortak mücadele geliştikçe, yeni katılımlar oluyor ve platform genişliyor. Ya da mücadele temposu düştüğünde daha önce platforma aktif biçimde katılan şubelerin bazıları katılmaz da olabiliyor. Dolayısıyla platformun mücadele içindeki etkinliği döneme göre artıp azalabiliyor.
Kriz koşullarında işçilerin birliği
Bugün yaşadığımız kriz koşullarında, işçilerin talepleri her geçen gün daha fazla ortaklaşmaktadır. Ortak mücadele ihtiyacı, şubeler düzeyinde mücadelenin merkezileşmesi ihtiyacı büyümektedir.
Asgari ücret tespiti, krizin yükünün işçilerin üstüne yıkılması girişimleri, yeni zam ve vergiler vb. tüm konular, konfederasyon ve iş kolu farkı gözetilmeksizin bütün işçilerin sorunudur. Sorunların böyle büyüyüp genişlemesi, yıllardan beri bir araya gelemeyen üç konfederasyonu bugün bir araya getirdi.
İstanbul’da 1989-90’larda, “Bahar Eylemleri” içinde oluşturulan İstanbul Sendika Şubeleri Platformu sonraki 15 yıla damgasını vurdu.
Bugün İstanbul’daki üç konfederasyona bağlı şubeleri bir araya getiren platform da önümüzdeki dönemde benzer bir rol oynayabilir. Burada en önemli husus, platform üyesi şubelerin, İstanbul’daki emek mücadelesini ayağa kaldırmak için gerekli inisiyatifi almalarıdır.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’nun yeniden toplanmaya başlaması çok önemli. Bu Platform işçi sınıfının yakın tarihinde önemli roller oynadı. Bugün de kapsadığı sendikalar itibarıyla önemli bir platform, ama yine de yetersiz. Eğer yeterli örgütlenme seviyesine ulaşılır ve mücadele etme konusunda bir kararlılık oluşturulursa, bu Platform önümüzdeki mücadele dönemi için çok önemli bir rol oynayabilir.
Faruk Sevim
(Sosyalist İşçi)