'İşçilerin örgütlenmesi, haklarının alınması için çaba göstermeliyiz'

27.11.2019 - 09:35

Ataşehir Belediyesi'nin işten çıkardığı işçilerin oturma eylemi devam ediyor. 

Ataşehir Belediyesi tarafından işten çıkartılan DİSK Güvenlik İşçileri Sendikası baş temsilcisi Alişan İpşiroğlu ve DİSK Genel-İş Sendikası sendika temsilcisi Melike Şahin, işlerine geri dönmek için 9 Ekim’den beri belediye önünde oturma eylemi yapıyorlar.

Marksist org olarak direnişçi işçilerden Melike Şahin ile yaşanan süreci konuştuk. 

Melike Şahin mücadelesini anlatıyor:

“Dört buçuk yıldır Ataşehir Belediyesi’nde çalışıyorum. Mali Hizmetler Müdürlüğü'nde taşeron işçi statüsü ile işe başladım.

2018 yılında taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çıkarılan KHK’lar sonrası 224 işçi ile birlikte kadroya geçirilmedik ve işten atıldık. Bunun üzerine direnişe başladık ve işe tekrar geri döndük.

Sonrasında Ataşehir Belediyesinde kadroya geçen taşeron işçiler olarak DİSK Genel-iş Sendikası'na üye olduk. Bu durum işverenin hiç hoşuna gitmedi. Çoğunluğu sağladık, yetki aldık, ben sendika temsilcisi olarak seçildim.

Toplu sözleşme görüşmelerine başladık, belediye önce 31 Mart seçimlerini gerekçe göstererek görüşmelere gelmedi, arabulucu toplantılarına da gelmedi, grev için 60 günlük geri sayım başlayınca işin ciddiyetini anlayıp Haziran 2019’da masaya oturdu, Temmuz 2019’da toplu sözleşmeyi (TİS) imzaladık.

Bu süreçte görev yerim, yasaya aykırı olarak değiştirildi, işçilerden uzak bir yere sürüldüm. Sendikalar yasası sendika temsilcilerinin, rızası olmadan görev yerinin değiştirilemeyeceğini söyler. Toplu sözleşme sürecinde işverenle başka sorunlar da yaşadık, ama sonuçta TİS’i imzaladık.

TİS öncesi maaşların ödenmesinde sıkıntılar yaşıyorduk, bu durum devam edince Ekim ayı başında 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptık. Bir hafta sonra da iş akdim gerekçe gösterilmeksizin feshedildi. İşveren bu davranışı ile örgütlülüğü kırmak istiyor. Ben atıldıktan sonra işçiler sendikadan istifa etmeye zorlandılar. Genel-İş sendika uzmanı arkadaşımız Belediye binasında tartaklandı. Ama işçi arkadaşlarımız bu baskılara boyun eğmediler, sendikal örgütlülüğümüzü yıkamadılar.

Her ayın sonunda maaşlar geç ödendiği, taksitlere bölündüğü için eylem yapıyoruz, eylemlerimiz sürüyor.

Benim de işe dönüş için direnişim devam edecek. Bana “istediğin bütün tazminatlarını verelim, yeter ki sen buradan git” diyorlar. Ama bu çözüm değil. İşçilerin örgütlenmesi, haklarının alınması için çaba göstermemiz gerekir. Bizler mücadeleden vaz geçersek bu durum işçiler için kötü örnek olur. O yüzden işe dönene kadar mücadeleye devam edeceğim.” 

Melike Şahin, emekçi kamuoyunun mücadelesine sahip çıkmasını, kendisini desteklemesini istedi. Marksist org olarak kendisini 25 Ocak’ta yapacağımız Emek Forumu'na davet ettik, davetimizi kabul etti.

Çağla Oflas - Faruk Sevim



Bültene kayıt ol