150 bin metal işçi ile MESS arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 9 Eylül'de başlıyor.
Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası ile patronların örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yapılacak toplu iş sözleşme görüşmeleri, Renault, Tofaş, Ford, Mercedes, MAN, Arçelik, Bosch gibi sanayinin kilit fabrikaları kapsıyor. Türkiye'nin en büyük 50 şirketinin yüzde 20'sinde çalışanların talepleri pazarlık masasında.
Ankara'da basın toplantısı yapan, Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yüzde 26 zam talebiyle masaya oturacaklarını duyurdu.
Türk Metal Sendikası'nın 2019-2021 toplu iş sözleşmesinde ücret artışını dair talepleri şunlar:
- İlk 6 ay ortalama yüzde 26.28 zam, ikinci altı ay için enflasyon+1, üçüncü altı ay enflasyon+2, dördüncü altı ay sosyal haklar, enflasyon+3 ücret zammı.
- İşe yeni giren işçinin Türk Metal’e üye olmasıyla birlikte asgari ücretin yüzde 10’ı oranında zam yapılması,
- Dini bayramlarda çalışanların mesaisine verilen yüzde 100 zammın, yüzde 200’e çıkarılması,
- Gece çalışma saat ücreti zammının yüzde 15’e yükseltilmesi,
- İki işçi ve iki patron temsilcisinin yer alacağı “Kadın İşçiler Kurulu” oluşturulması ve başkanlığın dönüşümlü olarak yapılması,
- Tamamlayıcı sağlık sigortasının eşi kapsayacak biçimde yaygınlaşması
Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş Sendikalarının genel başkanlarıyla da görüştüklerini aktaran Kavlak, “Umarım birlikte hareket etme imkanı bulacağız” dedi.
Kavlak'ın açıklamalarında öne çıkanlar:
- “3 yıllık bir sözleşmeye sıcak bakmıyoruz, öyle bir talep gelirse üyelerimize götürürüz ve onların dediğine göre hareket ederiz.”
- “Toplu sözleşme masasında kırmızı çizgi olmaz, olursa uzlaşma olmaz. İşverenler geçen kırmızı çizgilerle geldiler ama hepsini beyaz yaptık” diye yanıt verdi.
- “60 günlük bir süre var. Anlaşmaz sağlanamazsa uzlaşmazlık tutanağı tutup, arabulucuya gidiyoruz. Ondan sonra uyarı eylemleri yapıyoruz. Geçen sözleşmede her gün 5 dakikayla başlayıp bir saate kadar iş bıraktık.”