Meteoroloji emekçileri uyardı: Sıra greve geldi

25.03.2015 - 15:18

EuroControl’den gelen havacılık tazminatlarının ödenmemesi üzerine iş yavaşlatma eylemi yapan meteoroloji çalışanları, taleplerinin karşılanmaması durumunda iş bırakma eylemi yapacaklarını söyledi.

Evrensel'in konuyla ilgili haberi şöyleydi:

Hava durumu insanların yaşamlarında önemli bir yer ediniyor. Uçakların kalkıp kalkamayacağından ertesi gün ne giyeceğimize kadar bir çok konuda hayatımızın bir parçası durumda. İşte bu hava durumu bilgilerini sunan meteoroloji çalışanları 23 Mart Dünya Meteoroloji Günlerini kutlamak yerine iş yavaşlatma eylemi yaptı. Meteoroloji çalışanlarının sorunlarının başında EuroControl’den kurumlarına gelen havacılık tazminatının kendilerine ödenmemesi bulunuyor. İş kolunda örgütlü olan 3 sendika ortak hareket ederken taleplerinin karşılanması durumunda iş bırakacak. 

İş yavaşlatma eylemlerinin yapıldığı yerlerden biri olan Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünde çalışanlar gazetemize konuştu. İzmir’de bulunan bölge müdürlüğü İzmir’in yanı sıra Çanakkale, Balıkesir, Manisa ve Aydın’da bulunan istasyonlardan gelen verileri toplayarak hava raporlarını oluşturuyor ve başta Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü olmak üzere kamuoyunun hizmetine sunuyor. 

"Uçuşlar durma noktasına gelir"

2. Bölge Müdürlüğünün BES İşyeri Temsilcisi olan Muzaffer Lafçı sundukları hava raporları sayesinde uçakların uçup uçmayacağı ve uçuş rotalarının belli olduğunu belirterek “EuroControl’den gelen havacılık tazminatını kurum başka kalemlerde kullanıyor. Bizim bu payda bir hakkımız var çünkü bu bilgiyi üreten biziz. Bu hakkın alınması için ilk olarak bir günlük iş yavaşlatma eylemi yaptık. İş yavaşlatma eylemine yoğun bir katılım oldu hatta arkadaşlarımız bu kararın alınmasında geç kalındığını bile söylediler. Bu eylem kararımız sadece bir ikaz niteliğindedir yöneticiler eğer sesimizi yine de dinlemezse ise buna bir karşılık verilmez ise işyerimizde örgütlü olan bütün sendikalarla birlikte ortak hareket ederek iş bırakma eylemi yapacağız. İş bırakırsak havaalanlarındaki uçuşları durma noktasına gelir ve diğer sektörlere verilen hizmet duracaktır” dedi. 

"Bu eylemimiz başlangıçtı"

İşyerinden örgütlü sendikaların bir araya gelmesinin meteoroloji açısından bir ilk olduğunu dile getiren Büro HAKSEN İzmir Şube Başkanı ve Meteoroloji Çalışanı Adil Martı da şunları söyledi: “Çalışanlarımızın yıllardır gasbedilmiş çok önemli bir hakkıdır, EuroControl payı. Bunun için bir çok defa kurumla irtibata geçtik ama gereken adım atılmadığı için biz de uyarı eyleminde bulunmak zorunda kaldık. Bu uyarı eylemimiz bir başlangıç olacaktır. Taleplerimiz yerine getirilene kadar bu eylemlerimizi artırarak devam ettirme kararlılığındayız. Umuyoruz ki kararlılığımızın farkına varırlar ve taleplerimizi yerine getirirler. Meteoroloji çalışanı artık hakları için elini taşın altına koymuştur ve gereğini yapacaktır.” 

"Yıpranma payımız, fazla mesai ücretimiz yok"

Meteroloji çalışanlarının sorunlarının sadece havacılık tazminatı olmadığını ifade eden Türk Büro-Sen İşyeri Temsilcisi Serdar Göksu da “7 gün 24 saat görev yapan bir kurumuz. Fazla mesai ve nöbet adı altında çalıştırılmamızın karşılığını alamıyoruz. Arazi tazminatlarımız kaldırıldı. Bayramlarda ve resmi tatillerde çalıştığımızda mesai ücretlerimizin yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Gece gündüz çalışan arkadaşlarımızın yıpranma payı alması gerekiyor, bunu da başka kurumlar alıyor ama biz almıyoruz. Nöbetle çalıştığımız için fazla mesai ücretlerimiz kesilmiş durumda. Yaptığımız işten kaynaklı iş güçlüğü zammı almamız gerekiyor fakat bu da yıllardır görmezlikten geliniyor. Meteoroloji çalışanları diğer kurumları faydalandığı hiç bir haktan faydalanamıyor. Bütün bunlar birike birike bıçak kemiğe dayanmış olup yine taleplerimiz görmezden gelinirse eylemlerimiz iş bırakmaya kadar gidecektir” diye konuştu.



Bültene kayıt ol