5 milyon memur ve emeklisinin maaş artışlarına, patronlardan yana tutumu tartışılan, Yüksek Hakem Kurulu (YHK) karar verecek.
Hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı.
20 güne sıkıştırılmış toplu sözleşme sürecinin 16. gününde teklif getiren hükümetin pazarlık masasına koyduğu son teklif 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zamdı.
Toplu sözleşme yasal sürecinin dolduğu gün Ankara'da iş bırakan ve eylem yapan yetkili sendika Memur-Sen ise ilk yıl için yüzde 10+10, ikinci yıl için yüzde 8+8 zam talep ediyor.
Taraflar anlaşamadığı için kararı YHK verecek. Ay sonuna kadar verilecek YHK kararı nihai olacak.
YHK nedir?
Toplu iş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'na işyerindeki anlaşmazlıkları çözmek için yetkilendirilen kurul, 9 üyeden oluşuyor. Yüksek yargının atadığı hakimlerin yanı sıra Çalışma Bakanlığı yani işveren de Yüksek Hakem Kurulu'na üye veriyor. Kurulda işçi temsilcileri bulunmuyor.
YHk son olarak, grevin yasak olduğu iş kolundaki Tüpraş'taki uyuşmazlıkla gündeme gelmişti. Koç Holding'in işçilerin taleplerini kabul etmemesi üzerine, toplu iş sözleşmesinde kararı YHK verdi. YHK, patronların dayattığı üç maddeyi kabul ederken, Petrol-İş sendikasının taleplerine sırtını dönerek işçilerin ucuza çalıştırılmasını sağladı.