Ülker'de direniş bitti, mücadele sürüyor

11.03.2015 - 15:31

Ülker işçilerinin direnişi 4 ay sonra sona erdi. İşçilerin işe geri dönme talebi hayata bulmazken, işçileri tazminatsız işten atan patron, kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi, 16 aylık ücret tutarında sendikal tazminat ödemeyi, 4 ayın sigorta primlerini ödemeyi kabul etti.

Öz Gıda-İş’ten istifa ederek DİSK/Gıda-İş Sendikası’na geçtikten sonra işten atılan Ülker işçilerinin direnişi 4 ay sonra sona erdi. İşçilerin işe geri dönme talebi hayata bulmazken, işçileri tazminatsız işten atan patron, kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi, 16 aylık ücret  tutarında sendikal tazminat ödemeyi, 4 ayın sigorta primlerini ödemeyi kabul etti. Direniş sona erse de fabrikadaki kötü çalışma koşullarının devam ettiğini dile getiren işçiler, mücadelenin bundan sonra da devam edeceğini bildirdiler. 

Direnişteki 8 işçi yaptıkları ortak açıklamada, atılan işçilerin geri alınmasının en büyük kazanım olacağını düşünerek direnişe başladıklarını ve 4 ayı aşan sürede de verdikleri mücadelenin temel sloganının “Atılan işçiler geri alınsın” olduğunu belirttiler. 

Görüşme talep ettiler

Direniş süresince Murat Ülker ve danışmanlarıyla görüştüklerini, en son Ülker’in bağlı olduğu Yıldız Holding’in Ülker avukatları eliyle görüşme talep ettiği bilgisi verilen açıklamada, “Direnişçi arkadaşlarla bu durumu değerlendirdik ve görüşme masasına ilk olarak atılan işçiler geri alınsın talebiyle gittik. Atılan işçilerin geri alınması ve DİSK/Gıda-İş üyesi olarak çalışması sendika olarak bizim en büyük kazanımımız olacaktı. fakat Yıldız Holding yönetimi tam bir sınıf düşmanlığı sergiledi. DİSK'i ve Gıda-İş'in 80 öncesi Ülker fabrikasındaki mücadelesine kızgınlıklarını ilan ederek ‘Neden DİSK’ sorusunu direnişteki arkadaşlarımıza sorarak gösterdiler” dendi. 

Ülker'in foyası açığa çıktı

Dört aydan fazla süren direniş sonunda işçilerin, DİSK/Gıda-İş üyesi olarak işe başlayamasalar da “pırıltılı Ülker düzeninin” foyasını açığa çıkardıkları ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Baskıcı ve uzun çalışma koşullarını kuralsız ve hukuksuz uygulamaları deşifre ettik. İşbirlikçi patrondan çok patroncu Öz Gıda-İş Sendikası’nın işçiler üzerindeki baskı ve saltanatını açığa çıkarttık. Direnerek işçilere ve emekçilere gerçekleri anlatarak kamuoyunun desteğiyle dünya devi Ülker'e geri adım attırdık. Tüm provokasyonlara, baskı ve şantajlara rağmen üretimdeki arkadaşlarla bağlantı kurduk. Fabrikada birçok işçi arkadaşımız sendikamızı tanıdı ve bize üye oldu. İşsizlik parasından mahrum bırakılarak amire itaatsızlık ve ahlaksızlık gibi gerekçelerle işten atılan 8 işçinin kararlılığının neler yapabildiğini Ülker Topkapı’daki fabrikasının önünde hayata geçirdik ve gösterdik.”

Patronun geri adımları

Açıklamada, patronun attığı geri adımlar şöyle sıralandı: “Öncelikli olarak amire itaatsizlik, verilen görevi yapmama, ahlaksızlık gibi gerekçelerin bulunduğu 25/2. maddesini değiştirilerek işveren tüm haklarını vererek kendisinin işten çıkarttığını belirten 4. Maddeden attığını kabul etti. Kıdem ve ihbar tazminatlarımızın ödenmesini kabul etti. İşçi arkadaşlarımızın sendikal nedenle işten attığını kabul eden Ülker 16 maaş sendikal tazminat ödemeyi kabul etti. Direnişte geçen 4 ayın sigorta primlerinin yatırılmasını ve mağduriyetin giderilmesini kabul etti.”

Kötü koşullar devam ediyor

Direnişin sona ermesinin Ülker’deki mücadelenin sona erdiği anlamına gelmediğine dikkat çekilen açıklamada, “İçeride üyelerimiz var bize gönül vermiş direnişimize değişik  biçimlerde destek olmuş, olmaya çalışan işçi arkadaşlarımız var. İçeride kısmen bir rahatlama sağlansa da ağır ve kötü çalışma koşulları devam ediyor. Taşeron sistemi kangren olarak duruyor. Bütün bu koşulları değiştirmek için işçi arkadaşlarımızın yanındayız. Sekiz arkadaşla yaktığımız bu ateş bütün Yıldız Holding Ülker fabrikalarına yayacağız” denildi.

(Evrensel)



Bültene kayıt ol