Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde 3 madenci patlayan maden ocağının içinde kaldı. İş cinayetleri vahşi kapitalizmin bir sonucu.
13 Mayıs 2014’te Soma’da yaşanan maden faciasında 301 işçi öldüğünde oluşan büyük öfkeyi göğüslemek için hükümet, hem madencilik alanında hem de genel olarak işçi sağlığı konusunda bir dizi adım atacağını ilan etmişti. Bu adımların hemen hemen hiçbirisi atılmadı. Öfkenin yatışması beklendi. O günden beri iş kazaları devam ediyor.
En son Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde maden ocağında yaşanan patlamada iki işçi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı, üç işçi ise madende mahsur kaldı. İçeride 3 madencinin bulunduğunu belirten Zonguldak Valisi Bektaş, gazetecilere “Maden kazaları olmaya devam ediyor. Detayı bilmiyoruz. 3 arkadaşımızı kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arkadaşlarımız havalandıracaklar ve işçileri alacaklar. İşçilere ulaşıldı, görüldü. Bize ifade edilen bu. Hayatlarından umudumuz yok. Patlamayla ilgili araştırma yapılıyor. Önceliğimiz oradan 3 arkadaşımızı kurtarmaya çalışacağız. Sonra gereği yapılacak” açıklamasını yaptı. Arkadaşlarını kurtarmak için sürdürülen çalışmalara katılan beş maden işçisi ise gazdan zehirlenerek hastaneye kaldırıldılar.
İş cinayetlerinde rekor
http://www.guvenlicalisma.org/ sitesi iş cinayetlerini dakik bir şekilde raporluyor. Buna göre 2018’in sadece Ekim ayında 177 işçi ölürken, 2018 yılında ilk 10 ayda toplam 1640 işçi yaşamını yitirdi. 2017 yılında 2006, 2016 yılında 1970 işçi yaşamını yitirdi. Son üç yılda yaklaşık 5700 işçi iş kazalarında yaşamını kaybetti.
Bu korkunç ve adeta iç savaş manzarası sunan sayı Türkiye’de uygulanan vahşi kapitalist yöntemlerin doğrudan bir sonucu. İşçilerin güvencesiz bir şekilde en ağır çalışma koşulları altında çalıştırılmasının bir ürünü.
İstanbul’da 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçiler hangi koşullarda çalışmaya ve hayatta kalmaya uğraştıklarını yaptıkları eylemlerle gösterdiler. Sadece 3. Havalimanı inşaatında değil inşaat sektörünün, madencilik sektörünün bütününde işçilerin yaşamı, insanca yaşam koşulları, iş güvenliği hiçe sayılıyor.
Tek bir işçinin bile sağlığının tehlike altında olmaması talebini çok daha gür sesle çıkartmak kelimenin tam anlamıyla bir ölüm kalım meselesi.
(Sosyalist İşçi)