Dünyada Filistin’de süren soykırım ve Filistin direnişinin gücü, kapitalist sistemin çoklu krizi, krize tepki olarak göçmen düşmanlığı ve ırkçılık üzerinden harekete geçen aşırı sağ ve faşist hareketlerin öne çıkması, iklim krizinin etkileri…
Türkiye’de AKP-MHP blokunun 31 Mart’ta yenilmiş olmasına rağmen yenilmemiş gibi davranması ve ana muhalefetin bu tutuma cevaz vermesi, ama öte yandan AKP’nin kitle desteği açısından kuruluş günlerinden daha geriye düşmesi, faşistlerin her fırsatta tüm toplumsal muhalefete gözdağı vermesi, aşırı bir yoksullaştırma programının dayatılması, nüfusun yüzde 15’i dışında kalanların açlık sınırının, yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edilmesi, işçi sınıfının haklarına doğrudan saldırılar, göçmen düşmanlığı ve ırkçıların Kürtlere ve Araplara yönelik saldırısı, sokak hayvanlarına yönelik katliam girişimi, çürümüş bir rejimin etrafa saçtığı kötülükler, Gazze politikasında iktidarın ikiyüzlülüğü…
Öte yandan hem dünyada hem Türkiye’de süren mücadeleler. Faşistlerin en çok oy aldığı yerlerde işçi sınıflarının faşistlerden kat be kat güçlü olması, zaman zaman kitle eylemleriyle aşırı sağcıların püskürtülmesi, Filistin için küresel intifadanın dinamikleri, İsrail’in soykırımcılıkla suçlanması, milyonların hareketi, öğrencilerin okul işgalleri, Türkiye’de yoksulluk ve Gazze öfkesinin AKP-MHP koalisyonunun yenilmesine neden olması…
Çok dinamik bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan aşırı sağ ve faşist güçler devreye girerken aynı zamanda savaş, işgal ve kapitalizm karşıtı mücadeleler başını kaldırıyor.
Bir yandan göçmen düşmanı ırkçı odaklar gelişirken aynı zamanda ırkçılık karşıtı göçmen dayanışma ağları şekilleniyor.
Bir yandan hayvan katliamı yasası çıkarken bir yandan on binlerce insan meydan meydan, sokak sokak bu yasaya direniyor.
Bir yandan iktidar İsrail’le ikili anlaşmaları sürdürürken aynı zamanda 1100’den fazla Gazze ile dayanışma eylemi örgütlendi.
Böyle dönemler sadece hareketlerin örgütlenmesiyle değil büyük ve keskin tartışmalarla da tanımlanır.
Sosyalist Tartışma 2024, bu tartışmaların özgürce yapılacağı bir platform sunuyor. Hem hareketi örgütleyeceğiz hem de hareketin tartışmalarını birlikte yapacağız. İşçi sınıfının birleşik mücadelesi için gerekli olan antikapitalist bir sol alternatif bu mücadeleler ve tartışmaların üzerinde yükseliyor.
- İstanbul: 8-9 Kasım Cuma-Cumartesi
- Ankara: 16 Kasım Cumartesi
- İzmir: 23 Kasım Cumartesi
3 şehir, 13 konu, dünyada ve Türkiye’de mücadelelerin içinden birçok konuşmacıyla Sosyalist Tartışma 2024 güçlü bir tartışma zemini sunuyor.
(Sosyalist İşçi)