İktidarın savaş politikaları derinleşiyor

20.03.2024 - 09:49

Geçtiğimiz hafta Irak’a giderek temaslarda bulunan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in ev sahipliğinde düzenlenen Güvenlik Zirvesi’ne katıldı! Toplantının ardından yapılan açıklamada bölgede “terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında münhasıran çalışacak Ortak Daimi Komitelerin” kurulmasının planlandığı duyuruldu. 

Görüşmelerin PKK’ye karşı yaz aylarına doğru yapılacak geniş kapsamlı askeri operasyonların habercisi olabileceği öne sürülürken, Erdoğan’ın nisan ayı içinde Irak’a yapmayı planladığı ziyaret de zirvedeki önemli gündemlerden biriydi.

Yayılma politikalarına ekonomik kılıf

Türkiye Devleti’nin, Basra’yı Avrupa’ya bağlamayı amaçlayan “kalkınma yolu” projesi de ele alınırken Iraklı yetkililerin bu konuda istekli olduğu da kamuoyuna yansıdı. 

İçeride savaş çığırtkanlığı yapanların ellerini ovuşturmasına yol açan tüm bu gelişmeler savaş-ticaret-diplomasi üçgeninde Ortadoğu halklarının giderek yoksullaşmasına ve çatışmalardan çıkar sağlayan şirketlerle birlikte Barzani ailesi gibi bölgesel güç odaklarının da palazlanmasına sebep oluyor. 

MİT Başkanı Kalın’ın karayolu ile dönüşü sırasında yolunun bir grup sivil protestocu tarafından kesildiği iddiaları bölgede yaşayan insanların bu girişimlerden duyduğu hoşnutsuzluğu da bir kez daha gözler önüne serdi. Durum böyleyken Erdoğan’ın ziyaretinin nasıl karşılanacağı ise merak konusu!

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol