Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "yapısal reform" adını verdiği bir dizi ekonomik kararı açıklarken bunların sermaye örgütlerine danışılarak hazırlandığını vurguladı.
Seçimler bitti, işçi sınıfının kazanılmış haklarına karşı saldırı başladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "yapısal reform" adını verdiği bir dizi ekonomik kararı açıklarken bunların sermaye örgütlerine danışılarak hazırlandığını vurguladı.
4.5 yıl boyunca uygulanacağı söylenen ekonomik politikaların merkezinde bankaları güçlendirmek ve şirketleri kurtarmak var.
Açıklanan ekonomik kararlara göre:
- Finansal sektör güçlendirilecek.
- Kamu bankalarının sermayesi artırılacak. Hazine 28 milyar liralık devlet iç borçlanma senedi, kamu bankalarına aktaracak.
- Özel bankaların sermaye yapısını güçlendirmek için bu yıl da temetrü dağıtılmayacak. Gerekirse sermayeleri güçlendirilecek.
- Enerji ve Gayrimenkul sektöründe birikmiş borca sahip sorunlu şirketler, Enerji ve Gayrimenkul Fonu'nda toparlanacak. Böylece banka bilançolarından çıkartılacak.
- Sigorta şirketleri desteklenecek ve mali yapıları güçlendirilecek. Sigortalanmayan sektörlere de sigorta getirilecek.
- Reel sektöre yani patronlar kredi desteği yapılacak.
Yapısal reform denilen ekonomik saldırı paketinin büyük kısmı yukarıdaki başlıklar etrafında bankaların ve şirketlerin borç krizini çözmek üzerine yoğunlaşıyor.
"Sıcak para" denilen yabancı sermayenin Türkiye'den kaçarken, iktidar krediler için gereken kaynağı emekçilerin düşük gelirlerinden çıkarmaya çalışacak.
Ekonomik saldırı
İktidarın 2019'da uygulanacağını ilan ettiği kararlara göre:
- Emelilik sistemi "reforme edilecek." Herkesten zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) alınacak. Primler zorunlu BES fonuna aktarılacak.
- Kıdem tazminatları bir fona çevrilecek. İşçi ve işverenin ödediği primler bir havuza aktarılacak.
- Her iki fonla oluşacak para havuzunun Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 10'una denk geleceğini söylüyorlar. Berat Albayrak, bu fonların bankalara ve şirketlere kredi için kullanılacağını açıkça söyledi.
- Sosyal güvenlik sistemi de "reforme" edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun güçlendirilmesi için primler artırılacak ve daha fazla prim toplanacak.
- Dolaysız vergiler artırılacak. İşçilerden kesilen gelir vergisi gibi, emlak, çevre ve motorlu taşıt vergileri de böylece artacak.
- Vergi muafiyetleri de kaldırılacak.
- Albayrak, yüksek gelir grubundan artan oranda vergi alınacağını da söyledi. Fakat ileri ki hedeflerden biri olduğunu belirterek, içeriğini açıklamadı.
İşçilerin kırmızı çizgisi
Zorunlu BES daha önce uygulanmış, ancak sisteme alınanların çoğunluğu ayrılmıştı.
Kıdem tazminatının fona çevrilmesi fikrine karşı başta Türk-İş olmak üzere tüm işçi sendikaları bunun "kırmızı çizgi" olduğunu belirterek, kıdem tazminatı hakkının şimdiki yasal halinin korunmasını istemişti.
İşsizlik Fonu'nda biriken primler kamu bankalarına transfer edilirken, yüzbinlerce işsiz işsizlik maaşı alamıyor.
İşçilerin taleplerini görmezlikten gelen Erdoğan yönetiminin "yapısal reform" paketinde, şirketlerle beraber yarattığı kriz sonucu yoksullaşan çoğunluğun durumunu iyileştirecek hiçbir karar yok.
Volkan Akyıldırım