Kriz sürüyor: Katar emiri, Türkiye'ye gelmekten vazgeçti

10.06.2017 - 12:56

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinden kısa bir süre sonra bölgede Katar'a "teröre destek verdiği" iddiasıyla başlatılan ambargonun ardından yaşanan kriz sürüyor.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iftar davetini iptal etti.

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın haberine göre, Katar emirinin bu kararının sebebi olarak, El Sani’nin yurt dışına çıktığı anda iktidardan devrilecek olması ve ülkesine geri dönemeyecek olması öne sürüldü.

El Sani, geçen gün ABD Başkanı Donald Trump’ın davetini de geri çevirmişti.

Aynı şekilde Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani​ de “Emir, ülkesi abluka altındayken ülkeden ayrılmayacak” demişti.

Erdoğan destek verdi

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yenikapı'daki AK parti iftarındaki konuşmasında "Katar'ın teröre destek verdiğine şahit olmadım. Katar'da çeşitli hizmetlerle ilgili kurulan vakıfları terörist ilan ediyorlar, olmaz böyle bir şey. Biz Katarlı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız" dedi.

Katar krizi ya da Bush’tan Trump’a ABD’nin terörist ilan etme keyfiliği

ABD "hafifletilsin" dedi

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Katar’a yönelik diplomatik ablukanın hafifletilmesini istedi.

Katar’a yönelik ablukanın beklenmeyen insani sonuçlara sebep olduğunu ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD’le mücadelesini etkilediğini kaydeden Tillerson, “Beklentimiz bu ülkelerin durumu tırmandırmanın önüne geçecek adımları acilen atması ve aralarındaki sorunu çözecek çabayı göstermeleri” ifadelerini kullandı.

Tillerson, “Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’a, Katar’a yönelik abukanın hafifletilmesi çağrısı yapıyoruz” diye konuştu.

Trump farklı konuştu

Trump ise Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi ülkelerin yaptırım uyguladığı Katar'ı 'uzun zamandır terörün destekçisi' olarak değerlendirdi. ABD'nin ırkçı ve trilyoner kapitalist başkanı, 'Katar için artık teröre destek vermeyi durdurma zamanıdır" dedi. 

Eritre ambargoya katılmadı

Doğu Afrika ülkesi Eritre, Katar’la ilişkilerini kesmesini isteyen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) isteğini geri çevirdi.

Eritre Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, “Katar ile ilişkisi bulunan diğer devletler gibi Suudi Arabistan ve BAE’den kardeş Doha ile ilişkilerimizi kesme talebi geldi. Biz bu talebi tamamıyla reddettik. Kardeş Katar halkı ve devletini bizlere derin ilişkiler bağlıyor. Söz konusu ülkelerin ambargo kararıyla ilişkilerimizi kesmemiz mümkün değil” denildi.

Trump'ın dostları, Katar'la ilişkilerini kesti



Bültene kayıt ol