Fransa'da 1 Mayıs: İşçiler Le Pen'e karşı yürüdü

01.05.2017 - 19:45

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öncesinde yapılan 1 Mayıs gösterileri, faşist Ulusal Cephe'nin adayı Marine Le Pen'e karşı devasa protestolara dönüştü.

Sendikalar, ikinci tura kalan adaylardan Emmanuel Macron ile ilgili ikiye bölünse de, aşırı sağcı diğer aday Marine Le Pen’e karşı birleşti.

Ülkenin en büyük işçi konfederasyonu CGT ile İşçi Gücü sendikası FO, “Le Pen’i engellemek” sloganı altında bir araya geldi. Macron’u doğrudan destekleyenlerse başkentin farklı bir noktasında toplandı.

Euronews'ün aktardığına göre, FO Genel Sekreteri Jean-Claude Mailly, aşırı sağcı Le Pen’in -cumhurbaşkanı olamasa da- oylarını artırmasının bile tehlikeli olacağını savundu. Mailly, “Le Pen’i engellemeliyiz, bu nedenle ikinci turda oy kullanacakların doğru bilgilendirilmesi şart. Bu konuda herkes hemfikir. Aynı zamanda Le Pen’in oylarını artırmasını da durdurmalıyız, aksi halde bunun faturası ülkemize ağır olur” dedi.

Fransa'da CFDT ve Unsa sendikaları Le Pen'e karşı Macron'u destekliyor. Daha sol sendikalar, en büyükleri CGT dahil, Le Pen'e karşı çağrı yapıyor ancak tasarruf tedbirleriyle işçi sınıfına saldırmayı planlayan Macron'a destek vermiyor.

1 Mayıs eylemlerinde "Ne Le Pen ne Macron" diyen, seçimi boykot edeceğini vurgulayan birçok döviz ve pankart taşındı.

Paris'teki 1 Mayıs yürüyüşünde polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. 4 polis yaralanırken 4 aktivist gözaltına alındı.

Faşist Le Pen ise işçilere karşı "Bu, artık sokaklarımızda görmek istemediğim türden bir karışıklık" diye tweet attı.

Bundan 15 sene önce, 2002 yılında Ulusal Cephe'nin kurucusu faşist Jean-Marie Le Pen başkanlık seçiminde ikinci tura kaldığında, 1 Mayıs gösterilerine Paris'te 400 bin, tüm Fransa'da ise 1.3 milyon kişi katılmıştı.



Bültene kayıt ol