Revolutionäre Linke - Çiftçilerin eylemleri haklıdır: Sorun borç frenidir!

10.01.2024 - 10:55

Almanya'da çiftçiler hükümetin yakıt desteği kesinti, vergi artışı gibi planlarına karşı otoyol ve şehir merkezlerinde eylemlere başladı. Revolutionäre Linke grubu devam etmekte olan çiftçi eylemlerine dair bir ilk açıklama yayınladı. Açıklamanın Türkçe çevirisini paylaşıyoruz.

Çiftçilerin protestolarının nedeni borç freni ve bunun sonucunda oluşan çıkan bütçe açığıdır. Mevcut durumda borç freni, krizin maliyetlerini işçilerin ve yoksulların üzerine yüklemenenin bir aracıdır, çiftçiler de bundan etkilenmektedir. 

Corona-krizi sırasında büyük şirketleri desteklemek için 400 milyar Euro'luk borç almak sorunsuzca mümkün olmuştu. Bu para neden hayati önemdeki diğer alanlar için kalmıyor? Zenginler ve büyük şirketler için daima yeterli para var, ancak ısınma maliyetleri, işçiler için enflasyon dengelemesi ve çiftçiler için tarımsal yakıtı destekleyecek para yok mu? Bu inanılmaz bir argümandır. Eğer istenseydi, hem işçiler hem de çiftçiler için para olurdu. Para temini için pek çok mümkün yol var. Enflasyon ve fiyat artışları döneminde halkın temel ihtiyaçları ve kamu destekleri için yeni borçlar elbette gerekli olacaktır. Ayrıca yıllardır askıya alınan servet vergisi yeniden devreye sokulabilir ya da ordunun savaş araçlarına ayrılan 100 milyar Euro'luk özel bütçe azaltılabilir.

CDU'nun muhafazakarlarının ve Afd'nin sağ radikallerinin protestoları sahiplenme girişimleri gülünçtür ve böyle adlandırılmalıdır. Hem CDU hem de Afd sorunun kaynağı olan borç frenini destekliyor ve gerçek bir iyileştirmeyi sağlayacak hiçbir politik öneriye sahip değildir. Hatta Afd, programında çiftçilere yönelik tüm kamu desteklerinin kaldırılması talebinde bile bulunuyor. CDU ve Afd gibi, hükümet ortağı partiler de, 100 milyar Euro'luk parayı işçileri ve çiftçileri rahatlatmak için değil, yeni cinayet araçlarına harcamayı tercih ettiler. Sahte sol, liberal bir hükümetin, muhafazakar ya da sağcı bir hükümetin yerine getirilmesinin bir faydası yok. İhtiyaç duyulan şey aşağıdan yükselen protestolar için açık bir sol programdır.

Tarıma yönelik kamu desteklerinin, yenileri konulmadan kaldırılması, öncelikli olarak işçileri etkileyen, gıda maddeleri fiyatlarında artışlara neden olmaktadır. Gerçekten çevre dostu bir tarım için bir şeyler yapmak isteyen herkes, tarımsal dizel fiyatlarının artırılmasını savunmamalı, aksine bunun yerine tam olarak bunu teşvik eden ek kamu mali finansmanını savunmalıdır. Hükümet ortakları her halükarda bu önlemle çevrenin korunmasına katkıda bulunmuyor, bizzat çevreye zarar veriyor.

Maliyet fiyatlarının patlamasına karşı mücadele, hükümet ortaklarına ve sağcıların eylemleri sahiplenme girişimlerine karşı mücadele anlamına gelmektedir. Gerçekten bir değişim oluşturmak için, yaklaşan GDL/tren makinistleri grevi gibi işçi grevleri ile çiftçilerin bu yoksullaştırma hükümetine karşı protestolarıyla bir araya getirilmesi gerekiyor!



Bültene kayıt ol