Batı emperyalizmi Nijer'de kontrolü yeniden ele geçirme planları yapıyor

06.08.2023 - 06:26

Emperyalist bağlantılı güçler, Fransa, ABD ve müttefiklerinin keyfini kaçırdığı için Batı Afrika'daki Nijer'i işgal etmeye hazırlanıyor.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndaki (Ecowas) Batı yanlısı devletler, Nijer'in yeni rejimine, görevden alınan cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u geri getirmesi veya sonuçlarına katlanması için Pazar gecesine kadar süre verdi. Buna “güç kullanımı” da dahil olabilir dediler.

Geçen hafta sızan bir belge, Nijerya'nın Nijer'in güney sınırındaki Sokoto eyaletinde asker yığmaya hazırlandığını öne sürdü.

Temmuz ayı sonunda bir grup general Bazoum'u görevden aldı. Yeni yöneticiler, Batı'nın büyük öfkesine rağmen, Fransa'nın ülkede bir üs ve 1.500 asker bulundurmasına izin veren askeri anlaşmaları iptal ettiler.

Nijer'de 1000'den fazla askeri bulunan ABD, ülkenin hava sahası kapalı olduğu için üslerinden insansız hava aracı uçuramıyor.

İtalyan hükümetinin şu anda Nijer'de konuşlanmış 350 askeri personeli var. Bir işgal başlarsa tüm bu yabancı güçlerin ne yapacağı belli değil. Ancak Ecowas'ın birliklerine karşı çok sıcak olacaklarını garanti edebiliriz.

Batılı hükümetler, Nijer'in Rusya'nın etkisi altına girmesinden ve ABD ile müttefiklerinin bölgede şu anda sahip oldukları kontrolun azalacağından endişe ediyorlar.

Nijer'in Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasının 63. yıldönümü olan 3 Ağustos Perşembe günü, müdahale karşıtı göstericiler başkent Niamey'de toplandı ve yeni rejime -Anavatanı Koruma Ulusal Konseyi- destek sözü verdiler.

Protestoları, Fransız güçlerini geri çekilmeye zorlamak amacıyla geçen yıl kurulan bir koalisyon olan M62 organize etti. Fransız kuvvetleri, komşu devletler Mali ve Burkina Faso'dan çıkarıldıktan sonra Nijer'i bölgedeki operasyonlarının merkezi olarak kullanmayı ummuştu.

Ekonomik savaş çoktan başladı. Nijer'e elektriğin yüzde 70'e varan kısmını sağlayan Nijerya, ülkenin elektriğini kesti. Ecowas, Fildişi Sahili'nin mal ithalatını ve ihracatını askıya alması ve bölge merkez bankasının şubelerini kapatması gibi başka yaptırımlar da getirdi.

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan karayla çevrili ülkedeki gıda fiyatları enflasyonu hızlandı. Herhangi bir askeri hamle Nijer'de şiddetli bir direnişle karşılaşabilir.  Ayrıca , "düzeni yeniden sağlamak" isteyen başlıca devletleri -Senegal ve Nijerya- daha da istikrarsızlaştırabilirler .

Pazartesi günü, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall hükümeti ana muhalefet partisi Pastef'i yasakladı ve liderini tutukladı.

Haziran ayında Senegal'de işsizlik ve yolsuzluk nedeniyle kitlesel protestolar başladı. İsyan o kadar güçlüydü ki Sall, üçüncü bir başkanlık dönemi için aday olma planından şimdilik geri çekildi. Nüfusun yüzde 60'ının 24 yaşın altında olduğu bir ülkede genç işsizliği yüzde 50'ye yakın.

Ve Nijerya'da devlet başkanı Bola Tinubu'nun hükümeti, bir dizi petrol, eğitim, sağlık ve elektrik fiyatı sübvansiyonlarını kaldırmasının ardından direnişle karşı karşıya. Geçen Çarşamba ülke çapında protestolara tanık oldu - ancak daha sonra sendika liderleri Tinubu'nun belirsiz vaatlerine dayanarak protestoları sonlandırdı.

Büyük güçlerin ve müttefiklerinin hiçbiri - ya da Nijer'deki düşman askeri gruplar - ülkenin sıradan insanlarıyla ilgilenmiyor.

Müdahaleye karşı çıkmak çok önemli ama bu, işçilere ve yoksullara yardım etmek ve demokrasiyi kazanmak için önlemler geliştirmekle birlikte ilerlemeli. Afrika genelinde işçiler, kapitalizm yanlısı yöneticilerine karşı aynı çıkarlara sahip.

Charlie Kimber

(Socialist Worker, Çeviri: Ali Baydaş)

 


Bültene kayıt ol