Cephede isyan: Paralı askerler Rus generallere karşı

24.06.2023 - 10:42

Vladimir Putin, 24 Şubat 2022'de başlattığı Ukrayna işgali sırasında en zor zamanlarını yaşıyor. Cephenin önüne sürülen Wagner'in paralı askerleri, Rusya içinde isyan başlattı.

Kötü şöhretli paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Telegram'dan yolladığı mesajlarda birliklerinin Ukrayna ile sınır komşusu olan Rostov şehrini ele geçirdi. Eğer Genelkurmay Başkanı Gerasimov ve Milli Savunma Bakanı Şoygu buraya gelip kendisiyle görüşmezse Moskova'ya yürüyeceklerini duyurdu.

Darbe yapmadıklarını söyleyen Prigojin, bir "adalet yürüyüşü" yaptıklarını savundu. Binlerce Rus askerin ölümünden ve Wagner kamplarının bombalanmasından sorumlu tuttuğu Rusya'nın askeri liderliğine karşı olduklarını belirtti. Rostov'da 1 milyondan fazla sivil yaşıyor.

Wagner grubunun 10 bin profesyonel askerle Ukrayna işgaline katıldığı, 15 binden fazla mahkumu af vaadiyle hapisten çıkartıp cepheye gönderdiği biliniyor. 

Prigojin ve paralı askerler yakın zamana dek Kremlin için kahramanlardı. Hatta Putin, hapisten çıkıp savaşa katılan bir Wagner üyesine kahramanlık madalyası bile vermişti.

Suriye savaşı, Libya'daki askeri çatışmaların içinde kazandığı tecrübeyle Ukrayna savaşına dahil olan Wagner, Ukrayna'da savaşın başladığı 2014'ten bu yana Rus ayrılıkçılara destek amaçlı olarak Kremlin ile birlikte çalışıyor.

24 Şubat 2022'de işgalle alevlenen Ukrayna savaşı, Wagner lideri Prigojin'in daha güçlenmesine neden oldu. Bugün tehdit ettiği askeri liderleri, aylardır yanlış savaş taktikleri izlemekle suçluyordu. Ve bu Rus medyasında yer aldı, ülke içinde konuşulabilen bir durum haline geldi.

Kendisini "Rusların sınırötesindeki çıkarlarını korumak" gibi milliyetçi bir amaçla varolan mini profesyonel ordu, Ukrayna işgalinde kilit rol oynuyor. Prigojin'in elindeki en büyük koz bu ve belli ki daha fazla para, daha fazla yetki/ayrıcalık, daha fazla silah istiyor. Mesajlarında savaşın aksamadan devam edeceğini söyledi. Fakat işgal bölgelerinde bir isyana kalkıştıkları takdirde Putin için varlık yokluk meselesi olan bu savaşı kaybedebilir.

Durumun bilincinde olan Putin ilk açıklamalarında Rusya için bir dönüm noktasında olduklarını söyleyerek, isyancı Wagner liderliğini "vatana ihanetle" suçladı. Fakat paralı askerler ve mahkumlardan oluşan Wagner savaşçılarını da övdü. Rus ordusuna da isyanı bastırması talimatını verdi.

Prigojin'in yaptığı çağrı, ülke içinde destek bulabilir mi? Bu belirsiz. Ukrayna'daki askeri başarısızlık ve güç çatışmaları, siyasi bir krize dönüşebilir mi? Zaman gösterecek. 

Wagner isyanı, Putin'in Ukrayna işgalinde başaramadığı hedeflerinin geri dönüp kendisine çarpması gibi. Üstelik bu tek örnek de değil. Darfur savaşında özel rol almış paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri - başkent Hartum'da - Sudan ordusu ile çatışmalara girdi. İki askeri gücün lideri generallerin çatışması, yıkıcı sonuçlar yarattı. Ve şu an ateşkes sağlanmış olsa da sorun çözümsüz bir durumda.

Paralı askerlerin Rus askeri liderliğine isyanını takip etmeye devam edeceğiz. Fakat ilk açık ders sınırötesi askeri harekatların, işgallerin ve savaşın bunu uygulayan devletler için ciddi iç sorunlar yaratacağıdır. Rusya'daki savaş karşıtı hareket, bu çatlaklardan sızarak büyüyebilir.

Ukrayna'da savaşa neden karşı olmak gerekir?



Bültene kayıt ol