Emperyalist devletler arasındaki hegemonya mücadelesinin son alanı olan Ukrayna'daki savaş tüm yıkıcılığı ile devam ederken, enflasyonist ve militarist ataklarla dünyayı içine çekiyor.
Rusya ve eski sömürgesi Ukrayna arasındaki savaş aslında 2014'te başladı, 2022 kışında Putin’in emriyle harekete geçen Rus ordusunun işgali ile birlikte Avrupa'da İkinci Dünya Savaşından bu yana yaşanan en büyük çarpışmalar başladı.
Rakamlar bu savaşın boyutlarını gösteriyor. Ukrayna ve Rusya'da açtığı manevi yaralar ise sayılarla ölçülemez.
Yüksek enflasyon
Savaş sadece Ukrayna ve Rusya halklarında yıkım yaratmakla kalmadı, uluslararası tedarik zincirlerini de bozdu, enerji, gıda ve emtia fiyatlarındaki yükselişi körükledi.
Dünyanın her yerinde hayat pahalılığı baş gösteriyor. Bunun tek sebebi elbette Ukrayna Savaşı değil. Fakat Rusya'nın işgali ve ABD liderliğinde Batı emperyalizminin de savaşa dahil oluşu ile birlikte, ABD-ÇİN ticaret savaşı ve Covid-19 kapanma dönemi ile bozulan küresel ekonomik dengeler büyük şoklarla karşılaştı.
Militarizmin yükselişi
Rusya, Batı kampına göre zayıf olsa da emperyalist bir devlet. Üstelik bir silah üreticisi ve ordusu da gerek sayısal gerek teknik açıdan Ukrayna ile kıyas götürmeyecek kadar üstün. İşgale karşı Ukrayna halkının canla başla direnişini bir kenara koyarsak geriye (çok önceden) Ukrayna ordusunu eğiten, silahlandırdıkça silahlandıran ABD ve NATO kalıyor.
ABD liderliğindeki NATO'nun Avrupa'daki yayılmacılığı, bir ateşkesi ve siyasi müzakereleri imkânsız kıldı. Putin liderliğindeki Rusya – ABD yaptırımlarına ve ablukasına karşı– bunu zaten hesaplamıştı.
Şimdi Ukrayna, Rusya'ya karşı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın doğusunu ele geçirmiş olan Rus ordusu da buna yanıt veriyor.
Kiev'in taarruzunun başarısızlıkla sonuçlanacağına dair Batı'da gelişen öngörüler daha önce bu sayfalarda yazılmıştı.
Peki Ukrayna'yı silah deposuna çeviren ve savaşın devam etmesinden sorumlu olan Batı güçleri ne yapıyor:
Batı emperyalizmi, emperyalist rakibi Rusya'ya gözdağı verdi.
Bu bir oyun değil. Emperyalistler arasında, Avrupa'da gelişebilecek bir savaş canlandırıldı.
Nükleer tehdit
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) 2023 yılı raporuna göre nükleer silahlar yükselişte. Başlıca sebebi, Ukrayna Savaşı ile oluşan küresel gerilimler.
SIPRI Direktörü Dan Smith, raporu şöyle yorumladı; "İnsanlık tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birine doğru sürükleniyoruz."
Bu savaşı durdurmalıyız:
(Sosyalist İşçi)