Dünyanın farklı yerlerinde sağlık emekçileri grevleri

23.08.2020 - 10:31

Covid-19’a karşı mücadelede en ön safta yer alan sağlık emekçileri, bir yandan hakları için egemen sınıflarla da mücadele ediyor.

Pandeminin en yoğun yaşandığı günlerde Marksist.org okurları için sağlık çalışanlarının uluslararası mücadele deneyimlerini derlemiştik

Ancak her yerde alkışlanmalarına ve övülmelerine rağmen bir türlü insanca yaşayacak ücretlere ve çalışma koşullarına kavuşamayan işçiler, birçok yerde grevlerle mücadeleyi sürdürüyor.

Güney Afrika’da özellikle sağlık ve eğitim sektöründeki emekçilerin örgütlendiği 240 bin üyesi olan Nehawu sendikası, memurların maaşına yeterince zam yapılmaması ve koronavirüse karşı yeterli koruyucu ekipmanın sağlanmaması üzerine grev planlarını hayata geçireceğini duyurdu.

Bu hafta Salı günü kamu emekçileri izin alarak iş bırakacak. Sonraki hafta Pazartesi ve Perşembe günleri öğlen arasında basın açıklamaları okunacak. İşçilerin 3 Eylül’de tüm eyaletlerde yönetimlere sunacağı talepler kabul edilmezse 10 Eylül’de ise ülke çapında greve gidilecek.

Kongo’da koronavirüsün yanında Ebola’nın yeniden yayılmasıyla mücadele eden sağlık emekçileri, ödenmeyen maaşları için greve gidiyorlar. İşçiler ayrıca aldıkları ücretin Haziran’dan beri iki binden fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola ile mücadelede aldıkları risk karşısında çok küçük olduğunu dile getiriyorlar. Grev nedeniyle pandemi testleri aksarken, Sağlık Bakanlığı henüz konuyla ilgili bir yorum yapmamış durumda.

Kenya’nın Kisumu kentinde de maaşları ödenmeyen sağlık emekçileri grevde. Ve şehirdeki sağlık hizmetleri durma noktasına gelmiş durumda. Mahkeme ilk başta grevi yasaklamış ve yerel yönetime 19 Ağustos’a kadar maaşların ödenmesi yönünde ultimatom vermişti. Ancak ücretler yine ödenmeyince işçiler greve gitti.

Nijerya’da Ilorin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sağlık emekçileri iş bıraktı. İşçiler terfi ödemeleri yapılmadığı gibi maaşlarında kesintilere gidilmesinden şikâyetçiler.

Hindistan’da Assam eyaletinin güneyindeki Barak Vadisi’nde sağlık çalışanları 24 saat greve gitti. Buradaki taşeron sağlık işçileri, kadro istiyorlar ve kendilerine 2016’dan beri verilen bu sözün tutulmadığını söylüyorlar. Sağlık emekçileri pandemi döneminde büyük bir risk altında çalıştıklarını, buna karşı yalnızca sözlü övgüler aldıklarını ve yönetimin kendileri için hiçbir şey yapmadığını dile getiriyorlar. Ülkede Ağustos ayı başında da 600 bin kadın sağlık çalışanı greve gitmişti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde de Süleymaniye’de sağlık emekçileri ödenmeyen maaşları için iş bıraktı. Grev kısmi bir ödeme yapılmasının ardından son buldu.

İngiltere de Ağustos ayının ilk hafta sonunda ülke çapında sağlık emekçilerinin gösterilerine tanıklık etmişti.



Bültene kayıt ol