(Video) Sağlık çalışanları mücadelede

18.05.2020 - 19:37
Haberi paylaş

Pakistan’dan Belçika’ya, İngiltere’den ABD’ye, sağlık çalışanları Covid-19 salgınıyla mücadele ederken, gerekli tedbirleri almayan hükümetlere direniyor.

Son bir haftada dünyanın birçok yerinde hemşireler, doktorlar ve diğer sağlık çalışanları eylemdeydi.

Belçika’da Brüksel’deki Saint Peter Hastanesi’ni ziyaret eden Başbakan Sophie Wilmès, sağlık personeli tarafından protesto edildi. Doktor ve hemşireler, başbakanın arabayla geçişi sırasında ona sırtlarını döndüler. 9 bin koronavirüs ölümünün yaşadığı ülkede, sağlık çalışanları kesintiler ve düşük ücretler nedeniyle mutsuz.

Almanya’da Berlin’de de protesto vardı. Sağlık Bakanlığı’nın önüne gelen 50 hemşire, personel yetersizliğine karşı eylem yaparak “Kâr değil insan” dedi.

İngiltere’de hemşireler Başbakan Boris Johnson’ın evinin önünde protestodaydı. Sağlık çalışanları ücret artışı, güvenli çalışma koşulları, sağlık sisteminde ırkçı ayrımcılığın sona erdirilmesi gibi taleplerini dillendirdiler.

Hindistan’ın Srinagar kentindeki bir hastanede de geçtiğimiz pazartesi günü eylem vardı. Sağlık emekçileri yetkilileri kendilerini karantinaya göndermedikleri için protesto ettiler. SS Hastanesi’nde son 10 gündür her gün yeni bir sağlık çalışanının koronavirüs testi pozitif çıkıyordu. Eyleme 60 kadar hastane çalışanı katıldı.

ABD’nin San Diego şehrindeki bir hastane, koronavirüs döneminde yeterince para kazanamadığı gerekçesiyle 317 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Palomar Sağlık adlı hastanenin kararı hemşireler sendikası tarafında “sorumsuzca” bulundu ve buna karşı bir eylem örgütlendi. Illinois’te de geçtiğimiz hafta 4 bin kadar ev bakım emekçisi güvenlik koşulları olmadığı gerekçesiyle greve gitmişti.

Brezilya’da geçtiğimiz hafta içinde Brasilia kentinde hemşireler eylem düzenledi. Aşırı sağcı başkan Bolsonaro’nun başkanlık sarayının karşısındaki eylemde, mumlar yakılarak hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşındı.

Katalonya’daki iki hastanede de sağlık çalışanları “daha iyi koşullar” için eylem yaptı. Emekçiler kendilerine yönelik alkışın yeterli olmadığını belirterek haklar talep ettiler.

Güney Afrika’da Cape Town’daki District Six Day adlı hastanede hemşireler koşullarının iyileştirilmesi için greve gitti. Bir çalışanın koronavirüs testinin pozitif çıkması, bununla ilgili bilgilendirilmemeleri ve hastanede gerekli önlemlerin alınmaması, sağlık emekçilerini iş bırakmaya iten nedenlerdi.

Pakistan’da da 12 Mayıs Uluslararası Hemşireler Günü’nde grev ve eylem vardı. Karachi’de çok sayıda sağlık çalışanı koşullarının iyileştirilmesi için sokağa çıktı.

Bültene kayıt ol