Sudan'da halk, askerlerin yönetimi sivillere devretmemesi nedeniyle iki gün sürecek genel greve gitti. Eylemciler generallerin üzerindeki baskıyı arttırmayı amaçladıklarını belirtiyorlar.
Diktatör Ömer el Beşir'in haftalar süren kitle gösterilerinin sonucunda görevden uzaklaştırılmasının ardından, Sudan, yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi tarafından yönetiliyor.
Euronews'ün haberine göre, muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri'nin (ÖDBG) talebi ve sendikaların çoğunu bünyesinde bulunduran Sudan Profesyoneller Derneği'nin (SPA) çağrısıyla başlayan genel grev iki gün sürecek. Protestocular, genel grevin ardından askerler yönetimi sivillere devredinceye kadar eylemlerine aralıksız devam edeceklerini belirtiyorlar.
Eylemi organize eden muhalif liderlerden Sıddik Faruk, "Greve katılım beklentimizin çok ötesinde" açıklamasında bulundu. Faruk ayrıca, "İki günlük grev ile tüm dünyaya Sudan halkının gerçek bir değişim istediğini ve gücün ordunun tekelinde olmasını istemediği mesajını vermeyi amaçlıyoruz" dedi.
Greve elektrik ve su sektörü çalışanlarının yanı sıra toplu taşıma, demiryolu, iletişim, sivil havacılık sektörleri çalışanları, sağlık görevlileri, avukatlar, savcılar ve işçilerin katılacağını söyledi.
Ağırlıklı olarak ulaşım sektörünü etkileyen grev kapsamında çok sayıda iç ve dış hat uçak seferleri iptal edildi. Başkent Hartum başta olmak üzere otobüs firmaları ve otogarlarda çalışan görevliler iş bıraktı.
ÖDBG'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Sabahın erken saatlerinden itibaren tüm pilotların grev çağrısına uyduğunu, iç ve dış hat seferlerinde çarşamba gece yarısına kadar iş bıraktığını teyit ediyoruz" ifadesi kullanıldı.
Sudan Doktorlar Komitesi, acil, yoğun bakım servisleri, diyaliz merkezleri ve küçük yerleşim birimlerindeki sağlık merkezleri dışında sağlık çalışanlarının greve gittiğini duyurdu. Nöbetçi eczaneler dışında 48 saat boyunca eczaneler de hizmet vermeyecek.
Askerler yönetimi sivillere devretmiyor
Protestoların hedefindeki asker ise ülke yönetimini sivil iradeye devretmeye yanaşmıyor. Ancak muhalefetin zaman kazanma olarak yorumladığı generallerin yaklaşımına olan öfke gün geçtikçe yükseliyor.
Ömer el Beşir sonrası bir geçiş konseyi kuran askerler, yönetimi sivillere teslim etmek istediklerini ancak sivillerin kendilerine söz hakkı tanımadığını öne sürüyor.
Askeri konsey ile muhalefet arasındaki görüşmeler temsil oranı konusundaki ihtilaf nedeniyle geçtiğimiz günlerde tıkanmıştı. Her iki taraf da üye sayısında çoğunluğa sahip olmak istiyor.
Muhalif liderlerden Vecdi Salih, generallerin ülkeyi yönetecek konseyde üçe üçte iki çoğunluk talep ettiğini müzakerelerin de bundan dolayı çıkmaza girdiğini söyledi.
Ortadoğu'nun karşı devrimci güçleri generalleri destekliyor
Konseyin hızlı bir şekilde yönetimi sivillere devretmeye hazır olduğunu, ancak muhalefetin iktidarı paylaşma konusunda ciddi olmadığını ve orduyu merasim rolü ile sınırlamak istediğini söyleyen Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Daklu ise, "Biz kendilerine (siviller) karşı yüzde yüz açık olduk ama onlar bizi sloganlarla aldatıyorlar. Bundan dolayı ülkeyi emin olmayan ellere teslim etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Sudanlı generaller Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'dan destek görüyor. Muhalifler ise istekleri yerine gelinceye kadar protesto, grev ve sivil itaatsizlik eylemlerinin devam edeceğini belirtiyor.
Sudanlı göstericiler, yönetimin sivillere devri, eski rejimin tüm sembol isimleri ve kurumlarının tasfiyesi talebiyle 6 Nisan'dan bu yana başkentte ordunun ana karargahı önündeki gösterilerini sürdürüyor.