Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde planlanan madencilik faaliyetleri için keşfe giden bilirkişi heyetini yaklaşık 3 bin kişi karşıladı. Kitle 1,5 kilometrelik bir insan zinciri oluşturdu.
Yurttaşlar, ‘Biz sadece davul çalarız, toprağımızı ve geleceğimizi çaldırmayız’, ‘Artvin’in ekonomik geleceği maden değildir’, ‘Artvin’in üstü altından daha değerlidir’ ve ‘3 kuruş için kıymaya değer mi?’ ‘Cengiz şaşırma, sabrımızı taşırma’ gibi pankart ve dövizler taşıdı.
Bölgedeki madencilik faaliyetini, tapelerde “Milletin a… koyacağız” dediği ortaya çıkan Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır adlı şirket yürütüyor.
Heyete ait konvoya jandarma timleri eşlik etti. Toplananlar sessizce geçişin tamamlanmasını bekledi. Jandarma, heyet dışındakilerin ve basının bölgeye girişine ise izin vermedi.
Heyet neden geldi?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştı. 751 kişi ve 61 avukatın açtığı Türkiye’nin en büyük çevre davası için bilirkişi heyetinin bölgede keşif yapması kararlaştırılmıştı.
Rize İdare Mahkemesi tarafından ‘ÇED Olumlu’ kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran’da yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. Bunun üzerine 8 Temmuz’da dava açmıştı.
Yeşil Artvin Derneği de heyette
Heyette yer alan isimler şu şekilde: Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Orman Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Bedri Serdar, Harita Mühendisi Doç. Dr. Fevzi Karslı, İnşaat Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Adem Bayram, Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nden Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Birol Elevli, Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Coşkun Gürsel, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Çevre Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Nihal Bektaş ile Jeoloji Yüksek Mühendisi Doç.Dr. Mehmet Salim Öncel.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Yönetim Kurulu üyesi avukat Bedrettin Kalın’ın yanı sıra Kafkasör’de bekleyen 89 yaşındaki Kore gazisi Ahmet Sezgin ve 96 yaşındaki Hatice Yelkenci de keşif heyetine katılan isimler oldu.
Bölge halkı konuşuyor
Heyeti karşılamaya gelen 92 yaşındaki Erzade Yalçıntaş, “Burası ilelebet yeşil kalsın” dedi. Ömrünün Cerattepe’de geçtiğini anlatan 85 yaşındaki Hilmi Algın da, “Bana Cerattepe’nin üstü lazım. Doğanın altından çıkan madenden hiçbir hastaya ilaç olmaz” diye konuştu.
‘Madene hayır’ yazılı giysi giydirdiği Pascal adlı köpeğiyle yaylaya gelen Mürivet Aktaş, Cerattepe için mücadele edeceklerini dile getirdi.
Artvin Trabzonsporlular Derneği üyeleri de şarkıcı Kazım Koyuncu’nun fotoğrafının yer aldığı, ‘Dağların ve denizlerin çocuklarını insanlıkta birleştiren şair ceketli çocuğun topraklarında maden istemiyoruz’ yazılı bordo mavili flama açtı.
250 metre yükseklikteki cennet
Kafkasör Yaylası ve bitişiğindeki Hatila Milli Parkı, uzun süredir olası madencilik faaliyetlerinin tehdidi altında ve yerel halk mücadelesine devam ediyor.
Artvin’in güneybatısındaki Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkii 1250 metre yükseklikte yer alıyor. Turizm merkezi olan Kafkasör Yaylası, Karadeniz’in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor. 25’i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı bölge, yırtıcı kuşların Türkiye’den geçen iki ana göç yolundan biri.