İklime uyumlu kentler mümkün

22.09.2015 - 09:20

Abu Dabi’nin 17 km güney doğusunda Masdar isimli yeni bir şehir kuruluyor. Bu şehrin tüm enerjisi güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor.

Her zaman dile getirdiğimiz ‘coğrafi şartlara uygun kentler inşa edilmeli’ talebimiz bu kentte uygulanmış. Binalar birbirine yakın yapılmış. Bu sayede daha fazla gölge alan elde edilirken, insanların rahatça yürüyebilecekleri geçiş alanları oluşturulmuş.

Eski Ortadoğu mimari tasarımıyla yapılan evler ve rüzgar türbinleri sayesinde serin hava Masdar sokaklarında esiyor. Bu sayede Masdar dışında hava sıcaklığı 35 dereceyi gösterirken kentin içinde sıcaklığın 20 derece olması sağlanmış. 

Sudan tasarruf eden şehir

Binalardaki soğuk ve sıcak hava geçişini engellemek için hava yastıkları ile oluşturulan özel duvar tasarımları yapılmış. Bu sayede klima kullanım ihtiyacı %55 azaltılmış. Tüm evlerin elektrik ve musluk açma kapama sistemleri otomatik sensörlere bağlanmış. Bu uygulamanın yarattığı tasarruf miktarı ise elektrik tüketiminde %51, su tüketiminde %55 olmuş.

Su varlıklarının hızla azalması tüm dünya için önemli bir kriz oluşturuyor. Masdar’da suyu daha tasarruflu kullanma yöntemleri de hayata sokulmuş. Su için tasarlanan geri dönüşüm sistemleri sayesinde, suyun yaklaşık %80’i geri dönüştürülüyor ve tekrar tekrar kullanılabiliyor. Tüm bunlara ek olarak atık su; bitkilerin sulanmasında ve başka alanlarda kullanılıyor.

Bu şehirde otomobil kullanımı neredeyse yok. Şehirde yaşayanların ulaşım ihtiyaçları elektrikli araçlarla karşılanıyor. Enerji kullanımında yüksek tasarruflu teknolojiler kullanılırken, enerjinin kaynağı tümüyle yenilenebilir enerjiye çevrilmiş. Yani sadece fosil yakıtların kullanımında değişiklik yapılmamış, aynı zamanda enerjinin daha az kullanımını sağlayan uygulamalara da eşit derece önem verilmiş. 

Şehrin 10 MW’lık, 220 bin metre kare üzerine kurulu güneş enerjisi tesisi, halihazırda yıllık 17 bin 500 MW saat temiz enerji üretiyor ve 15 bin ton karbon emisyonunu engelliyor. Yine şehrin 150 km güney batısına 2,5 km2’lik bir alanda güneş aynalarının sıralanmış olduğu bir başka tesis mevcut. Bu tesis de 100MW’lık güneş alanı ile 175 bin ton karbondioksit salınımından kurtaracak ve 20 bin Abu Dabi evinin elektriğini sağlayacak. Masdar’da şimdiden binlerce kişi yaşıyor. 2025 yılında, projenin tamamlanmasıyla da 50 bin kişi bu şehirde yaşayacak.

Başka bir şehir mümkün!

İklim değişikliğine katkıyı azaltmayı hedefleyen Masdar şehri, petrol zengini bir ülkede yapılıyor. Her ne kadar petrol rezervlerinin azalacağı kaygısı ile böyle bir adım atılmış olsa da Masdar şehrindeki uygulamalar bizlere başka bir şehrin mümkün olduğunu göstermesi açısından önemli.

Yapmamız gereken ise, G20’ye üye ülkelerin fosil yakıt aramaları için her yıl verdikleri 88 milyar dolar yatırımı, Türkiye’ninfosil yakıt üreticilerine yıllık 1,6 milyar dolara ulaşan teşviklerini, fosil yakıt arama çalışmaları için kamu kaynaklarında aktarılan 500 milyon doları, kömür işletmelerine sağlanan yıllık 400 milyon dolar üzerindeki teşvik miktarlarını sonlandımalarını sağlamak.

Masdar gibi şehirleri inşa etmemiz de fosil yakıtlara bağımlı bu kapitalist sistemi yenmemiz de mümkün.

Nuran Yüce, KEG aktivisti



Bültene kayıt ol