Hindistan'dan Pakistan'a: Sıcaklar yoksulları öldürüyor

24.06.2015 - 14:49

Küresel ısınma ve enerjide şirket egemenliği, Hindistan ve Pakistan'da yaşlıların, evsizlerin ve açık havada çalışmak zorunda olan işçilerin hayatını tehdit ediyor.

Hindistan'ın güneyindeki Telangana ve Andhra Pradeş eyaletleri, en sıcak ve kurak ay Mayıs'ın son haftasında 50 dereceyle kavruldu. En az 2 bin 250 insan hayatını yitirdi.

Pakistan'ın güneyindeki Sindh eyaletinde, Salı günü 45 dereceye ulaşan sıcaklık sonucu ölenlerin sayısı 800'ü geçti. Güneş çarpması sonucu hayatını kaybenlerin çoğu eyaletin yönetim merkezi ve dünyanın 11. büyükşehri olan Karaçi'den.

Elektrik kesintileri nedeniyle klima ve vantilatörlerin çalıştırılamaması halkın öfkesini artırıyor.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, olağanüstü hâl tedbirlerinin uygulanmasını istedi.

2008 Haziran'ında darbeci Pervez Müşerref iktidarına son veren kitlesel protestoların önemli nedenlerinden biri, aşırı sıcaklar karşısında elektrik kesintilerine öfkeydi.

Sıcak çarpması nedir?

Ortam sıcaklığının yüksek seviyelere ulaşması ve uzun süre doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınmasının sonucu. Vücut ısısı, çevresel etkenler nedeniyle 41 dereceyi aşınca dokular hasar görüyor, metabolik tepkilerin sekteye uğruyor.

Sıcak çarpması, kişinin bilincini yitirmesine, tedavi edilmemesi durumunda da ölüme ya da kalıcı sorunlara neden oluyor.

Sıcaktan toplu ölümlerin sorumlusu kim?

Dünya sıcaktan toplu ölümleri 2003 yazında Fransa'da gördü. Aşırı sıcaklar nedeniyle çoğu yaşlı ve evsiz 15 bin insan hayatını yitirmişti.

Küresel ortalama yeryüzü ve okyanus yüzeyindeki hava sıcaklığı, 1880'den beri kayıt altına alınıyor. Verilere göre 2015 en sıcak yıl olacak. Fakat bu insan ve canlı türlerinin yüzde 90'ını topyekûn yokoluşa sürükleyen trenin hızla geçtiği duraklardan sadece biri. Her geçen yıl, sıcaklık rekorunu sonrakine devretti.

Son 10 yılda ise dev şirketlerin havaya saldığı karbondioksit görülmemiş boyutlara ulaştı. Kapitalist endüstrinin kömüre dayalı sanayi devrimi ile başlayan küresel ısınma, neoliberal düzenle katlandı.

Enerji sektöründeki şirket egemenliği petrol, kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtların kar için tercih edilmesine yol açarken, elektiriğin özelleştirilerek şirketlerin keyfiyetine bırakılması kabarık faturalar gibi kesintileri de getiriyor.

Küresel iklim değişikliği sonucu etkisini artıran sıcak hava dalgaları ve insanları korumayan kapitalist düzen, her yerde yaşlıların, çocukların, hastaların, evsizlerin, dışarda çalışmak zorunda olan işçilerin hayatını tehdit ediyor.



Bültene kayıt ol