Cop28: Fosil yakıt zirvesi toplanıyor

29.11.2023 - 11:45

2023 İklim Değişikliği Konferansı (Cop28), 30 Kasım - 2 Aralık tarihlerinde Dubai'de toplanacak. Ülkeler iklim değişikliğini önleyici kararlarından çok petrol anlaşmaları yapacak.

Dünyayı fosil yakıtların yol açtığı yıkımdan kurtarmayı amaçladığını söyleyen önemli bir iklim konferansı ev sahipliğinizde toplanıyorsa ne yaparsınız?

Eğer Birleşik Arap Emirlikleri iseniz Cop28'e ev sahipliği yapma konumunuzu petrol endüstriniz için yaklaşık 222 milyar dolarlık anlaşmalar imzalamak için kullanırsınız.

Cop süreci, her zaman sahte değişim umutları satmış ve fosil yakıt şirketlerini korumuştur. Şimdi bu mantık utanç verici bir şekilde daha da ileri gitti.

İklim Raporlama Merkezi'den gazeteciler, BAE temsilcilerinin konferanstan önce 27 yabancı hükümetle görüşme planlarını içeren belgelere ulaştı.

BAE, diğer fosil yakıtlarla birlikte dünyanın sekizinci büyük petrol üreticisidir.

Petrol şirketi Adnoc, önümüzdeki beş yıl içinde genişleme için 152 milyar dolardan fazla kaynak ayırdı.

Cop sürecinin gezegeni kurtarmak için kurulmadığının altını çizelim. Bunun yerine her zaman dünya liderlerinin fosil yakıt kapitalizmini nasıl sürdüreceklerini tartışmak için gittikleri yer olmuştur.

Ve BAE, Ortadoğu'da İsrail ile ilişkileri "normalleştiren", son üç yılda apartheid devletiyle yakın ilişki kuran ilk ülkelerden biriydi.

BAE ve emperyalist rekabet sistemine kilitlenmiş diğer ülkeler için kâr, dünyayı kurtarmaktan önce gelmektedir. Savaşa ve etnik temizliğe karşı çıkmaktan önce geldiği gibi.

Fotoğraf: Sultan el-Jaber / Cop28'in başkanı ve BAE'nin devlet petrol şirketi Adnoc'un da başkanı



Bültene kayıt ol