Dünya ormanları yanıyor, Çanakkale ormanları da yanıyor

23.08.2023 - 16:21

İklim krizi, aşırı sıcaklar ve orman yangınları şimdi Çanakkale'yi vuruyor. Fosil yakıtlara dayalı Türkiye kapitalizmini yöneten iktidar bu durumun sorumlusudur.

Komuşu Yunanistan yangınlarla boğuşurken, 22 Ağustos günü öğle saatlerinde Çanakkale'deki ormanlık alanlarda yangınlar başladı.

11 köy tahliye edilirken, 15 kilometrelik alanda etkili olan yangınlar yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı.

Rüzgarın artması sonucu ateş körüklendi. Havadan karadan müdahalede zorlaştı.

2 bin 960 personel, 8 uçak, 28 helikopter, 240 arazöz, 77 su tankeri, 445 araç ve iş makinesiyle müdahalede bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı.

 

Ne olmuştu?

Türkiye kapitalizmi, 2020 yılında 530 milyon ton karbondioksit emisyon salımıyla küresel emisyonlarda yüzde 1 paya sahip oldu ve dünyada 16'ncı sırada yer aldı. 2021'de küresel emisyonların yüzde 1,2'sine yol açtı. Böylece dünyada en çok emisyona neden olan 14. ülke konumuna ulaştı.

İktidar, 2016 yılında Paris İklim Anlaşması'na imza attı. Çevre Bakanlığı'nın ismi değiştirilerek yanına iklim değişikliği eklendi. Fakat tıpkı Kyoto Protokolü'nde olduğu gibi Paris Anlaşması'nda üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmedi. Getiremezdi: Erdoğan'ın AKP'sinin tercihi, iklim krizine neden olan kirli enerjidir. Başta kömür olmak üzere petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara dayalı bir ekonomik büyüme anlayışına sahipler. Ve bu anlayış her yerde iklim felaketlerine neden oluyor.



Bültene kayıt ol