Küresel iklim krizi İstanbul'da protesto edildi

22.10.2021 - 17:32

Greta Thunberg ve FFF'nin (Gelecek İçin Cumalar) çağrısıyla düzenlenen küresel iklim krizi protestosu, Türkiye'de Maçka Demokrasi Parkı'nda gerçekleşti.

İstanbul Şişli'deki parkın girişinde toplanan iklim aktivisti gençler bir basın açıklaması yaptıktan sonra taşıdıkları dövizlerle parkta sessiz bir yürüyüş yaptı.

Antikapitalistler de eyleme destek verdi.

FFF Türkiye aktivistlerinin açıklaması:

Bugün burada 22 Ekim Küresel İklim grevi için toplandık. 24 Eylül’deki küresel iklim grevinin ardından sesimizi tekrardan duyurmak, COP26 İklim Zirvesi’ne dikkat çekmek ve yüzleştiğimiz durumun aciliyetini bir kez daha hatırlatmak için buradayız. Gençler olarak iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler, bölgeler ve topluluklar için ses olmak, gezegenimizi ve haklarımızı savunmak, yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimizi duyurmak ve karar alıcıların harekete geçmesini sağlamak istiyoruz.  Bizler, tüm canlıların ve ekosistemlerin yaşam haklarını savunup bilimin ışığında mücadele etmek için çabalıyoruz!  Çünkü artık doğanın daha fazla yok edilişini, yaşam haklarının ihlal edilişini, geleceğimizin elimizden alınışını görmek istemiyoruz. Harekete geçilmesini, iklimin değil sistemin değişmesi gerektiğini savunuyoruz. Yuvamızın tüm çeşitlilik için yaşanabilir olmasını istiyoruz. 

Yıllardır ısrarla dile getirdiğimiz halde iklim krizi ile mücadele için hızlı ve anlamlı adımların atılmaması, krizin daha da ciddileşmesine ve çevre felaketlerinin artmasına sebep oldu. Ülkemiz de dahil dünyanın birçok yerinde yangınların, sellerin, kuraklaşan yerlerin, açlık ve susuzlukla mücadele eden kişilerin sayısı artıyor. Kutuplar 35 dereceyi buldu, Grönland’da bir haftada 40 milyar ton buzul eridi! Ancak dünyada etkisini gösteren ekolojik yıkımlar hala görmezden geliniyor.  

...

Önümüzdeki günlerde İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayacak COP26 zirvesinde karar alıcıların birbirlerini değil, bilim insanlarını ve biz gençleri dinlemelerini istiyoruz!

Bilim insanları iklim krizini kontrol altına alabilmemiz için hiç vaktimizin kalmadığını, bugün eyleme geçilmesi gerektiğini söylüyor. Artık zamanımız kalmadı. Artık sadece sözler duymak değil, gerçek eylemler görmek istiyoruz. Tam da bu yüzden COP26’yla birlikte iklim krizi için yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimizi tekrar hatırlatmak istiyoruz! 

Acilen; tüm dünyada küresel sıcaklık artışının 1.5 derece ile sınırlamak için harekete geçilmesini, Paris İklim Anlaşması’nın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini, 2030'a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını, doğa alanlarında ekolojik yıkıma sebebiyet verecek projelerin durdurulmasını, iklim krizinin beraberinde getirdiği hak ihlallerine karşı harekete geçilmesini, fırsat eşitliğinin iklim adaleti ve sosyal adalet çerçevesinde sağlanmasını ve tüm bunların gerçekleşmesi için gençler olarak karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit söz ve hak sahibi olarak yer almayı istiyoruz! 

Bizler tüm gezegende iklim krizi için gerekli önlemler alınana kadar tüm ekolojik yıkımlardan, felaketlerden etkilenen canlıların ve hava, su, toprak gibi cansız varlıkların sesini duyuracağız. Karar vericilerden de aynı sözü vermelerini ve eyleme geçmelerini bekliyoruz!



Bültene kayıt ol