İklim grevcileri: Boş vaatler istemiyoruz

17.03.2021 - 11:14

İklim aktivistleri, dünya liderlerinin devam etmekte olan iklim krizine karşı acil, somut ve istekli bir şekilde harekete geçmeleri talebiyle 19 Mart’ta düzenlenecek olan Küresel İklim Grevi için vites yükseltiyor.

Bu grevde vurgulamak istediklerinin bir kısmı, geçtiğimiz yıl pek çok ülkeyi mahveden hava olayları ve iklimle alakalı felaketlere karşı harekete geçilmesinin aciliyeti. Geçen yıl Avustralya’nın, Kuzey Amerika’nın ve Latin Amerika’nın bazı bölgelerini sarsan yangınlardan Afrika’daki kuraklığa ya da Orta Amerika ve Güneydoğu Asya’yı perişan eden fırtınalara kadar pek çok felaket yaşandı. 

Brezilya’dan iklim aktivisti João Duccini “Bilim apaçık ortada. İklim değişikliği, doğal felaketlerin kuvvetlenerek, yoğunlaşarak ve sıklaşarak şiddetlenmelerini ve dolayısıyla daha da yıkıcı olmalarını sağlıyor.” dedi ve ekledi: “İklim değişikliği uzakta bekleyen bir felaket değil. İnsanların ve bölgelerin çok daha sık sıcak hava dalgaları, yangınlar, seller, kasırgalar, toprak kaymaları, kuraklık, ormansızlaşma, barınak kaybı ve salgın hastalık yaşamalarının sebebi bu. Yaşamlarımız acil eyleme bağlı.”

Polonya’dan Maya Özbayoğlu “Paris Anlaşması imzalanalı beş yıl ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) korkutucu raporu kamuoyuna açıklanalı üç yıl oldu. Dünyanın dört bir yanından pek çok ülke ‘net sıfır’ emisyonlara ulaşma konusunda görünüşte oldukça iddialı tahhütlerde bulundular. Böylesi boş vaatler çok tehlikeli, çünkü yeterli önlem alınıyormuş gibi bir izlenim veriyorlar ama aslında bu hedefler boşluklarla, yaratıcı hesaplamalarla ve bilim dışı varsayımlarla dolu olduğu için durum hiç de böyle değil.” dedi. 

İki yıldan fazla bir süredir, dünyanın dört bir yanından genç iklim aktivistleri iklim adaleti talebiyle grev yapıyorlar ve sokaklara çıkıyorlar. Şimdi, Covid-19 pandemisi nedeniyle, eylemler farklı biçimlerde ve farklı yerlerde gerçekleşecek olsa da onların #boşvaatleristemiyoruz (#NoMoreEmptyPromises) çağrıları sınırların ötesindeki insanları tek bir talep, acil iklim eylemi talebi etrafında birleştirmeye devam ediyor. 

“Şimdi harekete geçmezsek, dünya liderlerinin bahsetmeye devam ettikleri 2030, 2050 hedeflerine ulaşma şansımız bile kalmayacak” diyor Filipinler’den Mitzi Jonelle Tan ve ekliyor: “Şimdi ihtiyacımız olan şey boş vaatler değil. İhtiyacımız olan şey yıllık bağlayıcı karbon hedefleri ve ekonominin tüm sektörlerindeki emisyonlarda acil kesintiler.”

İsveç’ten Greta Thunberg “Eviniz yandığında itfaiyeyi aramak için 10, 20 yıl beklemezsiniz; olabildiğince çabuk harekete geçer ve elinizden gelen her şeyi yaparsınız” dedi.

19 Mart - Küresel iklim grevine ses verelim

20 Mart - Irkçılığa, iklim krizine karşı ayağa kalk



Bültene kayıt ol