İklim krizi geçen hafta Ege'deydi

15.02.2021 - 10:42

Kuraklığın üzerine aşırı yağış, hortum ve dolu; iklim krizi mola vermiyor. Karbon salımından sorumlu şirketleri karar alıcılar koruyor. Aktivistler 19 Mart'ta iklim grevine çağırıyor.

İzmir‘in Çeşme ilçesinde, denizden karaya çıkan hortumda, Alaçatıport inşaatındaki vinç konteyner alanına devrildi, 16 işçi  yaralandı. Çok sayıda hayvanın da yaralandığı hortumda araçlar ve evler hasar gördü, ağaçlar köklerinden söküldü. Aşırı yağış alan ilde sele kapılan 2 kişi hayatını kaybetti. Yağmurun yanı sıra yumurta boyutunda doluların vurduğu kentte, arabalar sular altında yüzlerce metre sürüklendi, yüzlerce ev ve iş yeri zarar gördü. İnsanlar saatlerce mahsur kaldı. 

Yine aynı gün, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Sarımsaklı Mahallesi’nde etkili olan hortum binaların çatısı uçurdu, camlarını kırdı. Araçların da zarar gördüğü hortumda tekneler battı.

İzmir bir gece de Şubat'ta beklenen toplam yağıştan fazla yağış aldı. Geçen yıl aldığı yağışın yüzde 18’ini (metrekareye 125,6 kilogram) bir gecede almış oldu. Hortum ve dolu da bu krizi büyüttü. 

Aşırı yağışlar ve kuraklık

İklim krizi, aşırı doğa olaylarını sıklaştırıyor ve şiddetini artırıyor. Türkiye’de hortumların, fırtınaların şiddetini ve sayısını artarken, yağışların azlığı ve mevsim ortalamasının üstünde sıcaklıklar yüzünden su varlığı azalıyor. İzmir’de de olduğu gibi normal koşullarda birkaç ayda yağması gereken yağmur bir anda yağıyor. Su toprağa karışamadan denize ulaşıyor. Yeraltı kaynaklarına, nehirlere göllere ulaşamayan yağışlar, kuraklığa da çare olmadığı gibi yaşamı ve yaşam alanlarını da tehdit ediyor. 

Herhangi yağışta bile çökme eşiğine gelen yetersiz kentler de bilançoyu büyütüyor. Ormansızlaşma, yetersiz yeşil alan, bitişik nizam yapılaşma ile suyun toprakla buluşması engelleniyor. Aşırı durumlarda ise felakete yol açıyor. Bunların üzerine plansız ve yanlış yerleşme ve altyapı yetersizliği de felaketi körüklüyor.

İklim krizi büyüyor

İklim krizi her geçen gün etkisini artırmaya devam ederken karbon salımları her geçen gün artıyor. Atmosferdeki karbondioksit değeri rekor üstüne rekor kırıyor. Karbon yutağı olan ormanlar yok ediliyor. Küresel ortalama sıcaklık 1 derece artmış durumda. Eğer 2 dereceye ulaşırsa, hiç karbon salınmasa bile doğal döngüler bozulacak ve atmosferdeki karbon seviyesi artacak. Bu artış ile birlikte de yaşanacak felaketlerin boyutunu da büyütecek. Bu korkutucu gerçek ortada olmasına rağmen karar alıcılar salımları düşürmek krizin etkilerine uyum sağlamak yerine şirketleri korumaya devam ediyor. 

Her geçen gün, vakit dağılırken küresel iklim hareketi eylemlerini artırıyor. “İklimi değil sistemi değiştir” sloganı arkasında birleşen insanlar hükümetlere güvenmediğini söylüyor, kapitalist sistemde krizin çözülemeyeceğini vurguluyor. 19 Mart gününü küresel iklim grevi çağrısı yapan aktivistler başka bir dünya mücadelesine herkesi çağırıyor.



Bültene kayıt ol