Yaylalardan elinizi çekin!

26.08.2020 - 18:52

Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacağı iddiasıyla 2013 yılında başlatılan Yeşil Yol projesi, hem Karadenizliler hem de Türkiye’nin dört bir yanında ekosistemin korunması için mücadele eden inisiyatifler, platformlar ve kampanyalar tarafından protesto ediliyordu. Bu direniş boşa gitmedi ve Danıştay Şubat 2020’de “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Bazı AKP’liler mahkeme kararını tanımamaya niyetliler. 56 örgüt ise basın açıklaması yaparak mahkeme kararına uyulmasını talep etti.

En başından beri projenin durdurulması için mücadele eden Fırtına İnisiyatifi projeyi şöyle tanımlıyor: Proje, Samsun'dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin'in yaylalarını ve turizm merkezlerini yüksek rakımdan birbirine bağlıyor.

Tabii söz konusu AKP olunca işin içine hemen inşaatçılık da giriyor. Yaylaları ve turizm merkezlerini üst koddan birbirine bağlayan, yaklaşık 2 bin 700 kilometre uzunluğunda turizm yolu yapılacak. 7 metre genişliğinde gidiş-geliş tek şerit olarak planlanan yolun zemini taş parke döşemeli olacak. Bu yolla birlikte 40 noktada oteller, restoranlar ve kayak tesislerinden oluşan turizm merkezleri oluşturulacak.

Durduruldu!

Hem Fırtına nehri civarında yaşayanlar, hem de yolun güzergâhlarında yaşayanlar ve çevre örgütleri projeye karşı en başından itibaren militanca direndiler. Bütün bu eylemlere, direnişlere rağmen 6 yıldır aralıksız süren yol inşaatları, yaylaları/dağları parçaladı, mera alanlarını böldü, hayvancılığı hobi düzeyine indirdi. Yaylalarda da uygulanan imar barışı, buraları adeta kasabalara dönüştürdü: geleneksel, otantik mimari, betona boğuldu, yoğun araç trafiğine ve kitlesel insan akışına maruz kaldı.

Neden sonra Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay kararında şu vurgular yer alıyor: “öngörülen yaylalar arası ulaşım koridorunun, kendi özgün koşulları ve doğal çevresi ile yayla yerleşmelerinin öne çıkmaları yerine, yaylanın tanımı ve niteliğine aykırı bir biçimde yaylalar arasında yatay bir ilişki yaratarak yayla yerleşmelerinin özgünlüklerinin zayıflamasına sebebiyet vereceği sonucuna ulaşılmıştır.”

Yıllardır bu projenin ekosistemi yıkıma uğratacağını dile getirenler nihayet mahkeme kararıyla da bu haklılıklarını gösterdiler. Fakat geç gelen bu karar, projenin yüzde 60’ının tamamlanmasına neden oldu.

AKP’liler ısrar ediyor, halk direniyor

Danıştay kararıyla sadece bir yol değil, 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayan 2700 km’lik yol ve proje kapsamında yapılması öngörülen her türlü çalışma da durdurulmuş oldu. Ancak bazı AKP’liler kararı tanımayacakları yönünde açıklamalar yapıyorlar. Örneğin AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora “Yeşil yol projesi ya öyle ya böyle devam edecektir” diyebiliyor.

Danıştay kararına uyulması ve Yeşil Yol yıkım projesinin durdurulması için iki gün önce 56 örgüt ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada “Hukuku ve bilimi hiçe sayarak yapılmak istenen projenin ilk etabı olan yolların inşası büyük oranda tamamlanmış olsa da; bundan sonra yapılması düşünülen, aslında yaylaları ve meraları tamamen yöre halkının elinden alarak sermayeye teslim etme projeleri de durdurulmuştur” denildi.

Açıklamaya imza veren örgütler şunlar:

Arhavi Doğa Koruma Platformu

Artvin Çevre Platformu

Alakır Nehri Kardeşliği

Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği

Antalya Ekoloji Meclisi

Ayvalık Tabiat Platformu

Bartın Platformu

Bakırtepe Çevre Platformunu

Bergama Çevre Platformu

Çan Çevre Derneği

Çekerek Irmağı Özgür Akacak Platformu

Çeşme Çevre Platformu

Doğu Akdeniz Araştırma Derneği

Doğa Araştırmaları Derneği

Doğanın Çocukları

Didim Çevre Platformu Diçep

Diyarbakır Çevre Gönüllüleri Derneği

Dikili Kültür ve Çevre Platformu imzalıyor (DİKÇEP)

Edremit Çevre Platformu

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)

Ekoloji Kolektifi Derneği

Ekoloji Birliği

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu

Fırtına İnisiyatifi

Gökova Ekolojik Yaşam Derneği

Hasankeyf Koordinasyonu

Hemşin Yaşam Derneği

Hemşin Vadisi Dayanışması

Karadeniz İsyandadır Platformu

Kazdağı Doğa ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Kazdağları İstanbul Dayanışması

Kazdağları Kardeşliği

Koza Dağcılık, Kültür, Sanat ve Spor Kulübü Derneği

Kuzey Ormanları Savunması

Loç Vadisi Koruma Platformu

Mersin Nükleer Karşıtı Platform

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)

Munzur Koruma Kurulu

Munzur Çevre Derneği

Murat Dağı Çevre Koruma Platformu

NATURA Doğa ve Kültür Koruma Derneği

Ordu Çevre Derneği

Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği

Polen Ekoloji

Samsun Çevre Platformu

Sinop Nükleer Karşıtı Platform

Sinop Çevre Dostları Derneği

Söke Çevre Platformu SÖKEÇEP

Trabzon ÇYDD

Validebağ Gönüllüleri

Validebağ Savunması

Yaylaların Kardeşliği Platformu

Yeşil Artvin Derneği

Yeşilırmak Tozanlı Çevre Platformu

Yenifoça Forum

350 Ankara



Bültene kayıt ol