Avusturalya dört aydır tarihinin en büyük orman yangınları ile boğuşuyor.
Son bir ayda radikal şekilde büyüyen yangınları binlerce itfaiyeci kontrol altına almaya çalışsa da başarılı olamıyor. Sadece New South Wales bölgesinde 130'dan fazla yangın sürüyor.
Yangınlar sırasında Hawai tatilinde olan ve bir süre tatiline devam eden Başbakan Scott Morrison tepkiler üzerine dönerek olağanüstü hal ilan etti. 3 bin kişilik ordu gücünün alevlerle mücadele için göreve çağırıldığını açıkladı.
Yangının bilançosu ise korkunç.
- 500 milyon kadar hayvanın yangınlarda öldüğü duyuruldu. Koala popülasyonunun üçte birinin yok olduğu söyleniyor.
- Yangınların yaşandığı son dört ayda 15 milyon hektardan fazla alan yanmış durumda.
- Yılbaşından önce yapılan açıklamada yangınlar nedeniyle çıkan karbon gazının ülkenin bir yılda saldığı karbon miktarının yarısına denk geldiği belirtilmişti.
- En az 23 kişi hayatını kaybetti. Binden fazla ev kül oldu.
- Yanan elektrik telleri nedeniyle bazı kentlere günlerdir elektrik verilemiyor.
- Ülkenin güneydoğusunu etkisi altına alan alevler nedeniyle üç eyalette, 100 binden fazla kişiden evlerini terk etmesi istendi.
- Dumanlar ve küller nedeniyle başkent Canberra en kirli havaya sahip şehir konumuna geldi. Sidney’in gökyüzü ise haftalardır dumanla kaplı.
- Avusturalya’nın komşu ülkesi Yeni Zelanda’da gökyüzü yangın kaynaklı dumanlar nedeniyle kapanmış durumda.
Avusturalya’nın kirli fosil endüstrisi
Avustralya dünyanın en büyük kömür ihracatçısı konumunda. Ülkenin toplam ihracatının %15’ini tek başına kömür ihracatı oluşturuyor.
Avusturalya’nın en büyük 30 şirketinin 6 tanesi fosil yakıt ve kömür şirketleri ve hükümet bu şirketlere vergi indirimleri ve dolaylı teşviklerle birlikte 29 milyar dolar yıllık destek vermiş durumda.
Başbakan Morrison Avustralya’nın kârlı kömür sanayisinin küçültülmesi konusunda yapılan çağrıları olumsuz karşılamıştı. Yangınların artması sonucu yükselen itfaiye bütçesinin artırılması taleplerini ise gerek olmadığını söyleyerek reddetmişti.
Mücadele başladı
Yokoluş İsyanı 6 Ocak’tan itibaren her gün sabah 7 akşam 7 arası parlamento önünde eylemlere başlayacaklarını ilan etti. Derhal iklim acil durumu ilan edilmesi talep eden Yokoluş İsyanı taleplerini sıralayarak 10 Ocak’ta Sidney’de eylem çağrısı yapıyor. Talepler ise şunlar:
- İtfaiyecilere ihtiyacı olan ödeme yapılsın ve tam destek verilsin
- Yangından etkilenen topluluklara gerçek bir yardım ve destek sağlansın
- Fosil yakıtlar terkedilerek derhal hızlı bir geçiş programına başlansın
- Fosil yakıt endüstrisinde çalışan işçilere iş garantili adil geçiş sağlansın
- Yerli halklar için adalet! Toprak ve su egemenlikleri tanınsın
İklim değişiminde felakete doğru
Yaz mevsiminin yaşandığı dünyanın güney ülkelerinde yangınların yanında kuraklık da yaşanıyor. Afrika’nın güneyinde süren kuraklık bunların en önemlisi. BM yetkilileri sadece Zambiya’da 2 milyondan fazlı kişinin açlık çektiğini ve acil gıda yardımı yapılması gerektiğini duyurdu.
Dünya Gıda Programı sorumlusu Allan Mulando’ya göre kuraklığın sorumlusu küresel ısınma. Bundan 15 yıl önce Afrika’nın güneyinde yağmur mevsiminin Ekim ayında başladığını ancak son yıllarda Aralık ortasında yağmurların başladığını belirtiyor Mulando. Ayrıca yağışların biçimi de değişmiş durumda. Çok küçük bir alana çok fazla yağmur yağarken 10 km ötede kuraklık sürüyor diyor.
İskandinavya ise tarihin en sıcak kışını geçiriyor. Norveç’te eksilerde olması gereken sıcaklık 19 dereceye çıkmış durumda. Bu İskandinavya’da bugüne kadar ölçülmüş en yüksek kış ayları sıcaklığı.
Tüm bunlara geçtiğimiz yaz kutuplarda rekor erime kaydedildiğini, Amazonlar’da dev yangınlar çıktığını, Avrupa ülkelerinde büyük kuraklıklar yaşandığını da eklemek gerekiyor.
(Sosyalist İşçi)