Kapitalistlerin kâr hırsının yol açtığı iklim krizi, Avrupa’da aşırı sıcaklarla can alıyor.
Fransa'da sıcaklık rekoru kırıldı. Termometreler 45.9 dereceyi gördü. Sağlık Bakanı Agnes Buzyn toplumun her kesiminin risk altında olduğunu belirterek uyarıda bulunurken, ülkenin güneyinde en yüksek ikinci seviye olan turuncu alarm durumuna geçildi. Sıcak havalar devam ederse su kullanımında kesintiye gidilebilir.
Sıcaklıkların 42 dereceyi bulduğu İspanya’da 8 bölgede kırmızı alarm verildi. Biri 17, diğeri 80 yaşında olmak üzere iki kişi hayatını kaybetti. Katalonya’da son 20 yılın en büyük yangınları yaşanıyor.
İtalya’da Sağlık Bakanlığı, 40 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeniyle 16 şehirde acil tedbir alınması gerektiğini duyurdu. Ülkenin kuzeyindeki Milano’da 72 yaşındaki evsiz bir adam hayatını kaybetti.
İngiltere'nin Manchester şehrinde aşırı sıcaklar sebebiyle Irwell Nehri'ne giren 12 yaşında bir kız çocuğu boğularak hayatını kaybetti.
Kapitalizmin yarattığı iklim krizi nedeniyle birkaç gün içerisinde 4 kişi hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 2018’in Kasım’ında yayınladığı son rapor, gezegenin sonunu getirebilecek iklim felaketini önlemek için 12 yılımın olduğunu ortaya koymuştu.
Kapitalist şirketlerin kâr hırsı ve onların savunucusu hükümetlerin politikaları nedeniyle, iklim krizinin durdurulması için adım atılmıyor.
Sıradan insanlar ise mücadeleye devam ediyor. Dünyanın dört bir yanında öğrenciler okul boykotlarıyla iklim hareketine ivme kazandırdı. Yokoluş İsyanı, İngiltere’de başladı ve birçok ülkeye yayıldı. 20 Eylül’de ise uluslararası grevle işçi sınıfı sahneye çıkacak.
Türkiye’de de aktivistler, 20 Eylül’e hazırlanıyor.