Global Hava Durumu Örgütü'nün (SOGA) raporuna göre, bugün doğan çocukların yaşam süreleri, küresel hava kirliliği nedeniyle ortalama 20 ay azalacak.
The Guardian'da yer alan habere göre, hava kirliliği , 2017'deki her 10 ölümden bir tanesinin sorumlusu olarak gösteriliyor. Yarattığı tehlike, trafik kazaları ve sigara kaynaklı ölümlerle yarışır hâle geldi.
Hava kirliliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığından kaynaklanan küresel ölümlerin % 41'inin, Tip 2 diyabetin % 20'sinin, akciğer kanserinin % 19'unun, kalp hastalıklarının %16'sının ve inme ölümlerinin % 11'inin sorumlusu olarak gösteriliyor.
Ortalama hayat süresinin kötü hava koşulları nedeniyle en fazla kısalacağı yer ise Güney Asya ülkeleri.
"Hükümetler harekete geçmeli"
Çocukların ortalama ömürlerinin Güney Asya'da 30 ay, Sahra Altı Afrika'da 24 ay, Doğu Asya'da 23 ay, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da 18 ay, Latin Amerika'da 9 ay kısalacağı tahmin ediliyor.
Global olarak ise 20 aylık bir kısalma öngörülüyor.
Sağlık Etkileri Enstitüsü Başkan Yardımcısı Robert O'Keefe, “Çocukların yaşamının bu kadar kısalması gerçekten çok şok edici oldu. Sihirli bir değnek yok ama hükümetler harekete geçmeli” dedi.
Unicef'in İngiltere'deki Kampanya Başkanı Alastair Harper ise, “Bu, kirli havanın toplumun en savunmasız gruplarının, yani çocukların sağlığını nasıl etkilediğine dair karamsar bir tabloya işaret ediyor" dedi.