Paris İklim Anlaşması’na uymayı taahhüt etmiş kamu, iş dünyası ve STK’ları bir araya getiren uluslararası “Küresel İklim Eylemi Zirvesi” 12-15 Eylül tarihlerinde San Francisco’da düzenlendi.
Gila Benmayor, Hürriyet gazetesindeki köşesinde bugün konuyu ele aldı:
Davetli olduğum halde katılamadığım zirveyi televizyondan ve haberlerden izledim.
Her iklim zirvesi gibi bu sonuncusu da hayli renkliydi.
Sular altında kalma tehdidiyle karşı karşıya kalan Polinezya adalarından gelenler, ağaç kılığına girenler, Trump’ın iklim politikalarına karşı çıkanlar belediye başkanları, STK’lar.
Hepsi San Francisco sokaklarındaydılar.
Küresel İklim Eylemi Zirvesi’nin ABD’nin bu şehrinde düzenlenmesi elbet tesadüf değil.
San Francisco “iklim değişikliğiyle” mücadele eden şehirlerin başında geliyor.
Atıklarının yüzde 80’nini dönüştürüyor.
Şehrin sebze atıklarını bile gübre yapımı için belediye topluyor.
San Franciscolu öğrenciler okulda gübre yapımını da, geri dönüşümü de öğreniyorlar.
Devlet Başkanlarının katılmadığı ama Paris’ten New York’a iklim değişikliğine savaş açmış belediye başkanlarının her platformda boy gösterdiği zirveden ne gibi sonuçlar çıktı?
Kömür sonrası enerji ittifakı genişliyor
Bazılarını sayıyorum:
- Kömür Sonrası Enerji İttifakı’ra 10 yeni üye daha dahil oldu. 74 üyeye ulaşan ittifak küresel enerji dönüşümünü hedefliyor. İttifakın üyeleri arasında Kanada, İngiltere, Belçika, Fransa, Meksika gibi ülkeler, Kaliforniya, New York gibi eyaletler yer alıyor.
- Küresel sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılabileceğini ortaya koyan rapor açıklandı. 33 sektörü inceleyen rapora göre, tarım sektöründe yüzde 52, binalarda yüzde 52, elektrik üretiminde yüzde 50 oranında emisyonu azaltan teknoloji elimizin altında.
- Ulaşım aracı olarak bisikletin önlenemez yükselişi başladı. San Franciscolular ve zirve için gelenler 3 gün boyunca bedava otomotiv devi Ford’un sağladığı bisikletlerle dolaştılar.
- Fransa zirve sırasında “Bisiklet Planı”nı açıkladı. Buna göre, çalışan nüfus işe bisikletle gidip gelmek için teşvik edilecek. Fransa bisiklet kullananların sayısını önümüzdeki altı yılda üçe katlamayı planlıyor.
Karbon nötr şehirler hangileri?
- 425 milyon kişinin yaşadığı, aralarında Tokyo, Barselona, Berlin, Kopenhag, Londra, Los Angeles, Milano, New York, Melbourne, Sidney, Stockholm, Toronto gibi önemli merkezlerin olduğu 70’ten fazla şehir 2050 yılına kadar “karbon nötr” olacağını açıkladı.
- 140 milyonun yaşadığı 26 şehir 2025 yılından itibaren sadece sıfır emisyon otobüs alacağını ilan etti.
- Çok sayıda şehir ise gıda atıklarının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltacağını açıkladı.
- Düşük karbon ekonomisinin 2030 yılına kadar 26 trilyon dolarlık bir ekonomik kazanç getireceği hesaplanmış. Dolayısıyla düşük karbon ekonomisi daha hızlı gündeme oturacak.
- 38 ülkeden 488 şirket Paris Anlaşmasına uyumlu bir şekilde emisyonlarını azaltmayı hedeflediklerini duyurdu.
- Starbucks örneğin 2025 yılına kadar küresel çapta “yeşil dükkan” sayısının 10 bine ulaşacağını açıkladı. Kahve markası elindeki dükkanları “yeşil” konseptine uygun yenileyecekmiş.
Belediyeler başı çekiyor
Zirveden çıkanlar bu saydıklarımla sınırlı değil.
Şu tespit önemli:
İklim değişikliği politikalarında şirketlerin öncülüğü kadar kamuda belediyelerin öncülüğü de önemli.
Örneğin, San Francisco Belediye Başkanı London Breed açılış konuşmasında “ABD Hükümeti iklim değişikliğinden söz etmeyi dahi ret ettiği bir dönemde biz belediyeler olarak başı çekeceğiz” diyor.
Zaten zirve iklim değişikliğine inanmadığını her fırsatta söyleyen Başkan Trump’a karşı bir araya gelen ABD’li belediye başkanlarının da platformu haline dönüşmüş.
Trump’a en fazla yüklenen kişi zirvenin açılışını yapan Kaliforniya Valisi Jerry Brown,
ABD Başkanının iklim politikasını “yalancı, suçlu, çılgın” bir kişinin politikası olarak tanımlayan Brown, Kaliforniya’nın 2045 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedeflediğini söylüyor.
Eski New York Belediye Başkanı ve BM’nin iklim değişikliği temsilcisi Michael Bloomberg da Trump’ı eleştiren başka bir isim.
Zaten Brown ve Bloomberg, Trump Yönetimi’nin çekildiği Paris Anlaşması’na uyan ABD’deki eyalet ve şehirler ittifakının başını çekiyorlar.
“Biz Hâlâ Buradayız” adında altında Trump’ın iklim politikalarına bayrak açan ittifakın şehir ve eyaletlerden oluşan 500’den fazla üyesi var.
Bloomberg önümüzdeki Amerikan seçimlerinde “iklim değişikliği için eyleme geçen” adayları destekleyeceğini açıklamış durumda.
Bitirirken can alıcı soruyu sorayım?
“Zirve’de Türkiye’den, İstanbul’dan bir yetkili var mıydı”?
Umarım yanılıyorum ama öğrendiğime göre WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinler’in dışında kimse yoktu.