(31.08.2018) Kriz günlüğü: TL ile tasarrufa teşvik kararnamesi

31.08.2018 - 08:06
Haberi paylaş

Marksist.org ekonomik krizle ilgili gelişmeleri gün gün aktarmaya devam ediyor:

- Türk Lirası ile tasarrufun teşvik edilmesini amaçlayan kararname, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlandı. Kararnameye göre, bir yıldan uzun vadeli Türk Lirası mevduatları vergi oranı sıfırlandı. Vadesiz ve 6 aya kadar vadeli olan hesaplarda vergi oranı yüzde 5'e düşürülürken, 6 ay —1 yıl arası vadeli hesaplarda ise yüzde 3'e indirildi. Bankalardaki döviz mevduat hesaplarında alınan vergi oranında artışa gidildi.

- Hafta başında açıklanan yeni listeyle, bazı marketlerde 700 ürünün 385’inin fiyatı ortalama yüzde 30 arttı. Zammın yıllık enflasyonu 5.5 puan artırması bekleniyor.

- Marksist.org yazarı Faruk Sevim, hükümetin inşaat sektörünü korumaya devam etme çabasını yorumladı.

- ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de ev hapsinde bulunan Pastör Andrew Brunson konusunda kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir'deki Astsubay Meslek Yüksekokulu mezuniyetinde Erdoğan dövizdeki dalgalanmalarla ilgili açıklamalar yaptı. Erdoğan, dövizdeki dalgalanmanın ülkeye dönük bir operasyon olduğunu savunmaya devam ederek, "Döviz kuru ne olacak diyenler varsa onlara da cevabımız 'Bu da geçer yahu' olacaktır. 'Bu da geçer yahu' derken, üzerimize düşeni yapıyoruz. Somut neticelerini almaya başladık" dedi. 

Kriz emekçileri vurmaya devam ediyor: Bakliyata bir ayda yüzde 15 zam

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin Borsa İstanbul (BİST) nezdinde faaliyet gösteren Vadeli İşlem Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) da yapılabileceğini duyurdu.

- "Ekonomide dalgalanmalar olmaması için çok kısa, kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarını hayata geçirmek zorundayız" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Yaşadığımız sürecin tüm kurumlarımızla sürekli teyakkuzda olmamız gereken bir süreç olduğunu unutmamalıyız" dedi. Albayrak, TL'yi güçlendirecek adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.

- Altın fiyatları üst üste beşinci ayı da kayıpla geçerek beş yılın en uzun aylık düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

- Yurtdışında bulunan para, altın, döviz gibi varlıkların Türkiye'ye getirilmesinde vergi avantajı sağlayan varlık barışı uygulamasının bazı hükümlerinde süre 6 ay uzatıldı.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin notunun düşürülmesinin ana nedeninin, Türk Lirası'ndaki aşırı oynaklığı ve ödemeler dengesinde öngörülen keskin düzeltmenin Türk ekonomisinin altını oyacağı beklentisi olduğunu ifade etti.

- İngiltere’de yayımlanan haftalık Economist dergisi, Arjantin Pesosu ve Türk Lirası’nın (TL) ‘yine zor bir hafta geçirdiğini’ yazdı. Economist’in, ‘Arjantin ve Türkiye’nin para birimleri yine piyasaların baskısı altında’ başlıklı haberinde, salı günü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s in 18 banka ve iki finans kuruluşunun notunu düşürmesinin ardından TL’deki değer kaybının sürdüğü ifade edildi. Haberde, Arjantin ve Türkiye’nin “kur krizlerine” farklı yanıtlar verdiği, ancak iki yaklaşımın da çözüm getirmemiş olduğu belirtiliyor.

(30.08.2018) Kriz günlüğü: Konut kredi faiz oranları rekor kırdı

(29.08.2018) Kriz günlüğü: Ekonomiye güvensizlik büyüyor

(28.08.2018) Kriz günlüğü: Trump “Brunson'ın serbest kalması için savaşıyoruz” dedi

(27.08.2018) Kriz Günlüğü: Binlerce ipotekli gayrimenkul bankalara geçti

(26.08.2018) Kriz günlüğü: Milliyetçi hamaset sürüyor

(23.08.2018) Kriz günlüğü: TL krizi domino etkisi yaratabilir

(22.08.2018) Kriz günlüğü: AB'den Türkiye'ye IMF tavsiyesi

(21.08.2018) Kriz günlüğü: Trump, “Hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz”

(20.08.2018) Kriz günlüğü: Merkez Bankası’ndan Katar ile imzalanan swap anlaşmasıyla ilgili açıklama

(18.08.2018) Kriz Günlüğü: Erdoğan’dan ABD’ye sert açıklamalar

(17.08.2018) Kriz günlüğü: Trump “Türkiye’den kesintiye gideceğiz” dedi

(16.08.2018) Kriz günlüğü: ABD'den sert açıklamalar

(15.08.2018) Kriz günlüğü: ABD menşeli ürünlere ek vergi

(14.08.2018) Kriz günlüğü: Patronlardan kemer sıkma çağrısı

(13.08.2018) Kriz günlüğü: İşten çıkarmalar başladı

Kriz günlüğü: Bugün neler yaşandı? (11.08.2018)

Bültene kayıt ol