(15.08.2018) Kriz günlüğü: ABD menşeli ürünlere ek vergi

15.08.2018 - 08:00
Haberi paylaş

Marksist.org ekonomik krizle ilgili gelişmeleri gün gün aktarmaya devam ediyor:

- ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük getiren değişikliğe ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece bu ürünlere %100 ek vergi getirildi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Andrew Brunson konusunda hafta sonu bir gelişme yaşanabileceğini söyledi. Selvi dün de Brunson'u havada görmemizin önünde bir engel olmadığını söyleyerek, "Uzun tutukluluk süresinin psikolojisini bozduğu yönünde bir rapor yeterli olabilir" diye yazmıştı.

- ABD'li papaz Andrew Brunson'ın avukatlarının ev hapsine itirazı ikinci kez reddedildi.

- Merkez Bankası, özel sektörün kısa vadeli kredi borcunda artış yaşandığını açıkladı.

- TÜİK işsizlik oranlarını açıkladı. İş bulma umudunu yitirilenlerin hesaba katılmadığı verilere göre, Mayıs ayında işsiz sayısı 3 milyon 136 bin oldu.

- İbrahim Kalın, Türkiye'nin dünya ekonomisine bağlı olmaya devam edeceğini bildirdi ve "Türkiye kimse ile ekonomik savaştan yana değil" dedi.

- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’de yaşanan son ekonomik çalkantının ABD ile ilgilisinin olmadığını savunurken "Sorunlar yaptırım öncesi başlamıştı" dedi. Nauert ayrıca İzmir’de ev hapsinde bulunan rahip Adnrew Craig Brunson dışında dört tutuklunun daha serbest bırakılmasını istediklerini açıkladı.

Reuters’ın internet sitesinde yer alan habere göre, Beyaz Saray’dan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’la yaptığı görüşmede pastör Brunson serbest bırakılana kadar herhangi bir konuda uzlaşma olmayacağını ifade ettiğini aktardı. Beyaz Saray yetkilisi, ABD’li pastör Andrew Brunson birkaç gün içinde serbest bırakılmazsa Türkiye’ye uygulanan yaptırımların devamının gelebileceğini söyledi.

- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tüketici kredilerinin vadesine 36 ay, kredi kartında taksit sayısına 12 ay sınırı getirip kredilere yeniden yapılandırma imkanı sağlayan yönetmelikleri kabul etti.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, döviz kurlarındaki hareketliliğe ilişkin olarak "Ekonominin temelleri sağlam değil" değerlendirmesinde bulundu. Öztrak, "Birileri beni itiyor diye sızlanmaktan vazgeçeceksin, ayağa kalkacaksın, seni iteni sen de iteceksin” dedi.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan (Guvernör) Yardımcılığına, Dr. Uğur Namık Küçük'ün atanması gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda açık bulunan Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü'ne Hayrettin Kurt getirildi. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ise İbrahim Halil Öztop atandı.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlarda ABD menşeli ürün kullanmayacaklarını açıkladı.

- Sağlık Bakanlığı, sektörde ithal alımı azaltmak için yerli firmalara verilen desteği artırma ve yıllık 125 milyar dolar harcamanın yurt içinde kalmasını sağlama kararı aldı.

- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Amerika’nın elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız”sözleri, Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesindeki konuşma metninde yer almadı. Durumun haber olmasının ardından ‘kesilen’ bölüm metne eklendi.

- Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, yaptığı açıklamada "Başkan, rahip Brunson, elçilik çalışanları ve diğer Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradı" dedi. Ayrıca yapılan açıklamada 'Trump Türkiye'ye çok öfkeli' ifadesi kullanıldı.

-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "Türkiye kimseyle bir ekonomik savaştan yana değil, ama kendisine yönelik bir saldırı olursa sessiz kalması beklenemez. Alınan önlemlerle iyileşmeler olduğu görülüyor. Türkiye dünya ekonomisiyle entegre olmaya devam edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye’nin yaşadığı hayal kırıklığından bahsedelim. Bir papaz için ilişkileri yıkıyorlar. Halbank davası haksız şekilde devam ediyor. Bir bankanın uluslararası itibarı zedeleniyor. Hakan Atilla haksız yere cezaevinde. Yapıcı bir irade ortaya konulursa diplomatik çözüm için gerekli tavrı gösteririz. Trump içerde sıkıştıkça bunu dışarıya yansıtıyor. Kanada, Çin, Rusya, Almanya gibi ülkelerle de sıkıntılar yaşadığını gördük. Bu durum dünya ekonomisinin yanısıra ABD ekonomisine de zarar veriyor. ABD ürünlerine ek vergi getirilmesi konusunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartıldı. Vatandaş da bunu sahipleniyor. Döviz kurundaki gerileme, alınan tedbirlerin sonuç verdiğini gösteriyor."

(14.08.2018) Kriz günlüğü: Patronlardan kemer sıkma çağrısı

(13.08.2018) Kriz günlüğü: İşten çıkarmalar başladı

Kriz günlüğü: Bugün neler yaşandı? (11.08.2018)

Bültene kayıt ol