(13.08.2018) Kriz günlüğü: İşten çıkarmalar başladı

13.08.2018 - 10:02
Haberi paylaş

Marksist.org ekonomik krizle ilgili gelişmeleri gün gün aktarmaya devam ediyor:

- Geçen haftayı 6.43 liradan kapatan dolar kuru dün gece Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte 7.23 liraya kadar yükseldi. Cumaya göre yüzde 12.5'lik yükseliş anlamına gelen bu seviyelerde seyreden dolar, Cumhurbaşkanlığı'nın mevduat hesaplarına el konacağına ilişkin söylentiyi yalanlaması ve BDDK'nın döviz swap işlemlerine sınırlama getireceğini açıklamasının ardından 6.78'e kadar geriledi. Kur, Merkez Bankası'nın piyasalara 10 milyar TL ve 6 milyar dolar kaynak sağlandığının açıklaması sonrası 6.58'e düştü.

- Antep'te işçi kıyımı başladı. Tekstil fabrikalarından Sanko’da 300, üç fabrikasını kapatan Zeki Mensucat'ta 150, Festival Halı’da 70, Flora Halı’da 300, Merinos’ta 250, Naksan’da 100 işçi işten çıkarıldı. Birçok diğer firmanın ise üretimi durdurduğu bildiriliyor.

Ankara’daki traktör ve iş makineleri üreticilerinden Türk Traktör kriz bahanesiyle 100’ün üzerinde işçi çıkartırken bu hafta üretimi durduracağını açıkladı. Erkunt Traktör’de “ücretsiz izinler” başlarken 20 gün üretimi durdurdu. SANKO grubuna bağlı Başak Traktör de krizden etkilendiği gerekçesiyle üretimi durdurdu. Üretimin ne kadar duracağı ise bilinmiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Ataköy-İkitelli metro hattında Yenibosna ve Çobançeşme metro durakları arasındaki şantiyede çalışan yaklaşık 700 işçi, 9 Ağustos’ta hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasalara 10 milyar TL ve 6 milyar dolar kaynak sağladığını duyurdu. "Bankaların ihtiyaç duyduğu tüm likiditeler karşılanacak" denen açıklamada, döviz depo limitlerinin 20 milyar euro'ya çıkarıldığı kaydedildi.

- Tayyip Erdoğan'ın "Hepimiz aynı gemideyiz" sözüyle ilgili Marksist.org'un yorumunu okumak için tıklayın.

- İngiliz marksist iktisatçı Michael Roberts, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri yazdı.

-  TL'nin değer kaybı, gelişmekte olan ülke para birimlerine de sıçradı.

- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, ABD Başkanı Donald Trump'ın başarılı bir iş adamı olabileceğini ama siyasetçi olarak bir çırağın bile yapmayacağı hataları yaptığını belirterek, Türkiye-ABD ilişkilerinin geri dönülmez bir noktaya sürüklendiğini söyledi.

- Emniyet Genel Müdürlüğü, 346 sosyal medya hesabıyla ilgili tahkikat başlatıldığını duyurdu. Açıklamada "Dolar kuruyla ilgili olumsuz algı oluşturan sosyal medya hesaplarını takibe alınmıştır" denildi.

- İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, döviz kurlarında yaşanan sert dalgalanmayla ilgili olarak "Gelinen noktayı ekonomik temellerle izah edemiyorum" dedi.

- Sermaye Piyasası Kurulu "Sermaye piyasalarının etkin, güvenilir ve şeffaf bir ortamda işleyişi için Kurulumuzca tüm tedbirler alınmaktadır. Halka açık banka ve şirketler hakkında yalan yanlış haber ve açıklamaları yapanlar, yayanlar hakkında her türlü yasal işlem yerine getirilecektir" açıklaması yaptı.

- AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, döviz kurunda yaşanan sert dalgalanmayla ilgili olarak ABD Başkanı Donald Trump'a tepki gösterdi. Turan, "Tweet'le güya ayar vermek Trump’a yakışır mı bilmem ama, bu ergence tavırlar ABD’ye yakışmamaktadır" dedi.

-  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) SWAP işlemlerine sınırlama getirdi. Döviz cinsi varlıkları değiştirme işlemlerine sınırlama getirilmiş oldu. Buna göre, yapılacak yeni işlemler, yasal öz kaynakların yüzde 50'sini geçemeyecek.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon'da Valilik yemeğinde yaptığı konuşmada "Sanayicilerimize sesleniyorum. Bankalara saldırarak oralardan döviz alma yoluna gitmeyin. Battık gittik işi sağlama alalım yoluna tevessül etmeyin. Ederseniz yanlış yaparsınız. Bu milleti ayakta tutmak sadece bizim görevimiz değil, sanayicinin tüccarın da görevidir. B planını C planını uygulamak zorunda kalırım bunu da böyle bilesiniz​" dedi.

- Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye ekonomik bir savaş vermektedir. Bu algı operasyonu ekonomik savaşın bir parçası. Mevduat hesaplarına el konulması söz konusu değildir. Ekonomimiz güçlüdür, savaşı biz kazanacağız. Piyasa aktörlerini tedirgin etme çabası kabul edilemez" denildi.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dolar/TL kurunda yaşanan sert dalgalanmalarla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Albayrak, "Döviz hesaplarına el konulması ya da TL’ye çevrilmesi söz konusu mu?" sorusunu "Bakın çok net söylüyorum. Mevduatlara el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek" diye yanıtladı.

-KESK ve DİSK, krizin faturasının emekçilere kesilmesine karşı birer basın açıklaması yaptı.

Kriz günlüğü: Bugün neler yaşandı? (11.08.2018)

Bültene kayıt ol