(17.08.2018) Kriz günlüğü: Trump “Türkiye’den kesintiye gideceğiz” dedi

17.08.2018 - 09:46
Haberi paylaş

Marksist.org ekonomik krizle ilgili gelişmeleri gün gün aktarmaya devam ediyor:

- ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan Türkiye’ye yönelik yeni bir mesaj paylaştı.

Türkiye’de ev hapsinde tutulan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması için ‘hiçbir şey ödemeyeceklerini’ söyleyen Trump’ın mesajı şöyle:

“Türkiye yıllar boyunca ABD’den faydalandı. Şimdi harika bir Hristiyan pastörümüzü tutuyorlar ki ondan ülkemizi büyük bir vatansever rehin olarak temsil etmesini istemek zorundayım. Masum bir insanın serbest bırakılması için hiçbir şey ödemeyeceğiz. Biz Türkiye’den kesintiye gidiyoruz!”

- Trump'ın Twitter'da yaptığı açıklamalar sonrası dolar/TL kuru yükseliş trendine girdi. Dün 5.70 seviyesinde seyreden kur, bugün yeniden 6.21'i gördü.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı kur artışı sonrası bankaları ve reel sektörü rahatlatmak için devreye alınan aksiyon planının uygulamaya devam ettiklerini bildirdi. Önlemler şöyle:

* Kredi kanalları açık tutulmaya devam edecektir.
* Firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecektir.
* Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacaktır.
* Yine kur etkisi ile teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecektir.
* 8 Ağustos 2018 tarihinden itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeni ile oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi’ne mücbir sebep koduyla bildirilebilecektir. Bu uygulama ile firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecektir.

- Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre %6,5 oranında azaldı; Temmuz ayında 73,1 olan endeks Ağustos ayında 68,3 oldu.

- Yurt içi piyasalarda bugün kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin kararı takip edilecek. S&P son olarak Mayıs ayında Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB"den "BB-"ye, yerli para cinsinden notunu "BB+"dan "BB"ye düşürmüştü. 

Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, ABD'li papaz Andrew Brunson'ın suikasta uğrayabileceğini iddia etti. Albayrak, "Brunson’ın dirisini götüremeyen Trump için ölüsünü götürmek daha kazançlı olabilir ama bu, bizim için; izahı zor bir skandal olur" ifadelerini kullandı.

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İflas listeleri dolaştırılıyor, bu alçaklık. Şirketlere itibar cellatlığı yapılıyor. Dedikodularla ayağımıza kurşun sıkmayalım” dedi.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir gazetecinin "ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Türkiye iyi bir dost olmadığını kanıtladı' şeklindeki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna "ABD, gerçek dostun kim olduğunu bilmiyor, göremiyor" yanıtını verdi.

Wall Street Journal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında yaşanan çatışma sürecinde Rusya Devlet Vladimir Putin'in kazanan taraf olacağını yazdı. Gazeteye göre mevcut kriz, Rusya ve Türkiye arasında tarihi yakınlaşmanın önünü açabilir.

- Liranın değer kaybetmesi turizm ve emlak araştırmalarını artırdı. İngiltere merkezli online seyahat acentesi 'Travel Republic', Türkiye'ye yapılan rezervasyonların son üç günde yüzde 21 oranında arttığını söyledi. Fiyat karşılaştırma sitesi TravelSupermarket.com ise, bir 9-15 Ağustos tarihleri arasında, Türkiye için yapılan aramalarda önceki haftaya göre yüzde 19'luk bir artış olduğunu söyledi. Türkiye gayrimenkulüne odaklanan bir İngiliz web sitesi olan Spotblue, siteyi ziyaret edenlerin sayısının geçen haftadan bu yana ikiye katlandığını söylüyor.

-Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'ye destek verildi. Açıklamada, "Çin ve Türk şirketlerinin piyasa kurallarına dayalı projelerde işbirliğini destekliyoruz" denildi.

-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 'döviz karşılığı altın' ve 'lokasyon swap' işlemlerine başlanacağını bankalara yazılı olarak iletti.

-Merkez Bankası Ağustos ayı beklenti anketi açıklandı. Yıl sonu enflasyon beklentisi %13,88'den %16,45'e yükseltildi.

-Emekçilere tasarruf çağrısı yapılırken Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre 2018'in ilk 7 ayında kamu kurumlarının temsil ve tanıtma gideri 84 milyon 556 bin lirayı buldu. Kamunun kiraladığı binalara aktarılan tutar, 605 milyon 33 bin lira olurken, kiralık araçlara da 299 milyon 160 bin lira ödendi.

(15.08.2018) Kriz günlüğü: ABD menşeli ürünlere ek vergi

(14.08.2018) Kriz günlüğü: Patronlardan kemer sıkma çağrısı

(13.08.2018) Kriz günlüğü: İşten çıkarmalar başladı

Kriz günlüğü: Bugün neler yaşandı? (11.08.2018)

Bültene kayıt ol