(16.08.2018) Kriz günlüğü: ABD'den sert açıklamalar

16.08.2018 - 07:44
Haberi paylaş

Marksist.org ekonomik krizle ilgili gelişmeleri gün gün aktarmaya devam ediyor:

- ABD'den arka arkaya sert açıklamalar geliyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, "Türkiye, Trump'ın kararlılığını test etmemeli" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise “Türkiye’nin ek ithalat vergileri üzücü. Yanlış yönde atılmış bir adım. Bizimki ulusal güvenlik nedeniyle atılmış bir şey. Onlarınki bizimkine yanıt. Desteklemiyoruz.” ifadesini kullandı. Sanders, Brunson serbest bırakılsa dahi ek ithalat vergilerinin kalkmayacağını dile getirdi.

- Akaryakıt fiyatlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı yapıldı. Buna göre benzin ve motorinde pompa fiyatı yüzde 9 arttı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dolarları TL'ye çevirme yönündeki çağrılarına rağmen yabancı para mevduatları 1.3 milyarlık artışla 160 milyar dolara yükseldi.

- Dünya gazetesinin aktardığına göre, IMF Sözcüsü, Türkiye'den finansal destek talebinin gelmediğini belirterek, "Durumu yakından izliyoruz. Yeni yönetimin güçlü ekonomik politikalara bağlılığını ispatlaması gerekecek" dedi.

- Merkezi yönetim bütçesi ilk yedi ayda 45 milyar lira açık verdi. Bütçe açığı geçtiğimiz yılın aynı döneminde 24.3 milyardı.

- Dolar kuru sabah saatleri itibariyle 6 TL'nin altında seyrediyor.

- Berat Albayrak bugün 16:00'da dört bine yakın küresel yatırımcıya telekonferans yöntemiyle seslenecek.

- Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik sürerken "Türkiye yeniden AB’li gündeme döndüğü takdirde sermayenin kaçtığı değil, 'kulaklarımızdan dolar fışkırdığı' günlere döneriz” dedi.

- Erdoğan ile Katar Emiri arasındaki görüşmenin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Doha yönetiminin Türkiye'ye 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapacağını bildirdi.

- İzmir emek ve demokrasi güçleri "Aynı gemide değiliz" diyerek krizin faturasını işçi sınıfına ödetmek isteyenlere karşı eylem yaptı.

- ABD'nin THY'ye de yaptırım uygulayacağı iddiası Türk Hava Yolları (THY) hisselerini de etkiledi. THY'nin hisselerindeki gün sonu kaybı yüzde 7,62'yi buldu.

- Çorum'da alacaklarını tahsil edemediği için üzerine döktüğü yanıcı maddeyi tutuşturması sonucu ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan esnaf Bektaş Keçebaşoğlu (60), doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

- Yerli ilaç üretimi teşvik etmek amacıyla alınan karar sonrası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 143 ilaca ödeme yapmayı durdurdu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, hastaların ilaca ulaşma konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

- Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Milletin feraseti ile ekonomik darbe girişimi savuşturuyoruz" dendi.

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin ABD'den ithalat edilen ürünlere uyguladığı ek vergiyi iki katına çıkarmasına ilişkin açıklama yaptı. Pekcan, "Yaptırımlara 533 milyon dolarlık ek vergiyle karşılık verdik" dedi.

- Bülent Somay'ın "Aynı gemideyiz" iddialarıyla ilgili yazısı: Gemi yok!

- Rusya'da yayın yapan Kommersant gazetesi, ABD'nin Rusya ve Türkiye'ye karşı uyguladığı yaptırımların yanı sıra, AB ve Türkiye'ye karşı gümrük vergilerini arttırmasının Moskova-Ankara-Berlin üçgeninde siyasi bir yakınlaşma sürecini başlattığını yazdı.

- Hükümetin "ABD mallarına boykot" çağrıları sürüyor. Bir dönem elektronik cihazların merkezi olarak görülen Doğubank’ın 50 milyon dolarlık iPhone siparişini askıya aldığı belirtildi. RTÜK başkanı ise ABD mallarının reklamları konusunda televizyon kanallarını uyardı.

- Krizde halk fakirleşirken patronlar Erdoğan'ı desteklemeye devam ediyor. Oyak Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, döviz kurlarındaki hareketliliğe ilişkin olarak "Herhangi bir panik havasına gerek yok. Ekonominin can damarı alanlarda müthiş bir güçle ayaktayız" dedi.

-Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, yabancı yatırımcılarla telekonferansla bir araya geldi. "Bir IMF planı yok" diyen Albayrak, doğrudan yatırım çekmeye odaklandıklarını belirtti.

-AKP Parti Sözcüsü Mahir Ünal: "Bu durumu ABD'nin kendisi olarak görmemek lazım. ABD yönetiminin, şu anda ABD'yi yönetenlerin içine düştüğü bir kafa karışıklığı ve akıl tutulması olarak görmek lazım. Çünkü ABD bu değil. Şunu da doğru görmek lazım, evangelist ve siyonist bir aklın ABD'nin gücünü kullanmasının onlar için bir bedeli olacak. Birtakım inançlarının dayatmasını yönetimde olanlar ABD'nin gücünü kullanarak eğer dünyanın bir diğer tarafındaki bir papazla ilgili stratejik ortaklığı, NATO müttefikliğini tehlikeye atarak böylesine sorumsuz bir pozisyona giriyorlarsa bu, ABD açısından da onlara yani yönetimde olanlara bir fatura çıkaracak."

-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, dövizde yaşanan hareketliliğe değindi. Kalın, alınan önlemlerle TL'nin üzerindeki spekülasyon ortamının bertaraf edildiğini söyledi.

-ABD'den Türkiye'ye yeni yaptırım uyarısı: "Brunson bırakılmazsa yapmayı planladığımız daha fazla şey var"

(15.08.2018) Kriz günlüğü: ABD menşeli ürünlere ek vergi

(14.08.2018) Kriz günlüğü: Patronlardan kemer sıkma çağrısı

(13.08.2018) Kriz günlüğü: İşten çıkarmalar başladı

Kriz günlüğü: Bugün neler yaşandı? (11.08.2018)

Bültene kayıt ol