(26.08.2018) Kriz günlüğü: Milliyetçi hamaset sürüyor

26.08.2018 - 17:13
Haberi paylaş

Marksist.org ekonomik krizle ilgili gelişmeleri gün gün aktarmaya devam ediyor:

- Döviz kuru dalgalanması nedeniyle halk yoksullaşırken, "tasarruf" adı altında krizin faturasını emekçilere çıkartma girişimleri başladı. Kamu harcamalarında ilk iş olarak eğitimde 2 milyar TL'lik kesintiye gidiliyor.

- Yerli milli ittifak ise milliyetçi bir söylemle "dış güçlere karşı savaş" ilanını sürdürüyor. Malazgirt savaşının yıl dönümü vesilesiyle konuşan Tayyip Erdoğan, "Siyasette, diplomaside, ekonomide, ticarette güçlü olmak zorundayız. Ordumuzla, sanayi kuruluşlarımızla güçlü olmak zorundayız. Aksi halde bize bir tek gün yaşama imkanı vermezler. En küçük zafiyet gösterdiğimizde üzerimize nasıl böyle leş kargaları, akbabalar gibi çullandıklarını görürsünüz. Bazı gafiller sanıyor ki mesele Erdoğan, AK Parti meselesi. Hayır, mesele Türkiye meselesi" dedi.

Aynı törende konuşan Devlet Bahçeli ise "Terör örgütlerini kullanan namertlerin taktiği Bizans taktiğidir, siyasi ve ekonomik operasyonları vahşice kurgulayanların ilham kaynağı Bizans tahrikidir, döviz ve kur oyunları Bizans yöntemidir. Düşmandan kaçmayız, dövizden korkmayız. Taarruz ruhu ve tecrübesi Türk milletinin sinesinde hala kor gibi yanmakta, Malazgirt şuuru bayrak gibi dalgalanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım da şöyle konuştu: "Büyük Türkiye'ye ne ekonomik darbe girişimleri ne 15 Temmuz hain darbe girişimleri sonuç vermemiştir vermeyecektir. Türkiye ekonomisi dışa açık yapısıyla küresel rekabetin şartlarına uygun kapsayıcı bir büyüme ile yoluna devam ediyor. Finans piyasasındaki spekülatif hareketlere rağmen güçlü ekonomisiyle her türlü saldırıya rağmen Türkiye gelecek hedeflerine yürümeye devam ediyor. Türkiye'yi tehdit etmeye kalkanlar gereken cevabı misliyle alırlar."

- Alman dergisi Der Spiegel, AK Partili bir yetkilinin "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisini IMF'ye teslim etmekten çok ulusal bir iflas kabul etmeye daha istekli olurdu" yorumunda bulunduğunu yazdı.

- Alman Börsen Zeitung gazetesinin haberine göre, Alman Finans Hizmetleri Denetim Kurulu (BaFin) bazı Alman bankalarının Türkiye'deki faaliyetleri üzerindeki denetimini artırdı.

Habere göre, bu bankaların Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili Alman makamlarını "daha düzenli olarak", yani haftada birkaç kez bilgilendirmesi istendi.

(23.08.2018) Kriz günlüğü: TL krizi domino etkisi yaratabilir

(22.08.2018) Kriz günlüğü: AB'den Türkiye'ye IMF tavsiyesi

(21.08.2018) Kriz günlüğü: Trump, “Hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz”

(20.08.2018) Kriz günlüğü: Merkez Bankası’ndan Katar ile imzalanan swap anlaşmasıyla ilgili açıklama

(18.08.2018) Kriz Günlüğü: Erdoğan’dan ABD’ye sert açıklamalar

(17.08.2018) Kriz günlüğü: Trump “Türkiye’den kesintiye gideceğiz” dedi

(16.08.2018) Kriz günlüğü: ABD'den sert açıklamalar

(15.08.2018) Kriz günlüğü: ABD menşeli ürünlere ek vergi

(14.08.2018) Kriz günlüğü: Patronlardan kemer sıkma çağrısı

(13.08.2018) Kriz günlüğü: İşten çıkarmalar başladı

Kriz günlüğü: Bugün neler yaşandı? (11.08.2018)

Bültene kayıt ol