Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

Faruk Sevim tüm yazıları

26.01.2023 - 11:35

Göçmen işçilerle birleşmenin önemi: Adana’da sayacılar kazandı!

Adana’da artan hayat pahalılığı karşısında parça başı ücretlerine zam talebi ile iş bırakan yerli ve göçmen sayacıların birliği kazandı. Sayacılar yüzde 60 zam alarak iş bırakma eylemini sonuçlandırdı.

Yüzde 120 zam talebi ile yola çıktıklarını sayacılar, yüzde 60’ı da kazanım olarak kabul ettiler. 6 ay sonra Yeni asgari ücret zammı belirlendiğinde yeniden görüşmeler yapılarak bir zam daha alınacak.

Adana’da uzun yıllardır ayakkabı üretiminin merkezinde yer alan arastanın irili ufaklı atölyeleri varlıklarını Büyük Saat’te sürdürüyor. Büyük ölçüde güvencesiz emeğe dayanan ayakkabı üretiminin yapıldığı Büyük Saat neredeyse her yıl olduğu gibi bu yıl da insanca yaşayacak bir ücrete kavuşmak isteyen sayacıların grevine tanıklık etti. 

TÜİK'e göre yüzde 64, ENAG'a göre yüzde 137 olan 2022 enflasyonu karşısında ücretleri eriyen sayacılar sadece 2022’deki kayıpları değil, 2023’te de temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir gelir elde edebilecekleri zam talebi ile yola çıktılar. 

2 haftadır devam eden iş bırakma eylemi sonuç verdi. Sayacılar, patronların önce yüzde 30, yüzde 30 da 6 ay sonra olmak üzere yılda iki kez zam tekliflerini kabul etmediler. Sayacılar iş bırakmaya devam edince, patronlar tek seferde yüzde 60 zam yapmayı kabul ettiler.

Halep’te yaptıkları işi burada da sürdüren Suriyeli göçmenler ilk geldikleri yıllarda sayacıların yanında işçilik yaptılar, daha sonra kendi atölyelerinde saya dikmeye başladılar. 2017’den beri onları yerli meslektaşlarına karşı kullanmaya çalışan patronlara kulak asmadan çıkarlarının bir olduğu yerli işçiler ve sayacılarla iş bırakma eylemlerine katıldılar. Bu yıl da kazanımda göçmen sayacıların önemli payı var.

Göçmen işçiler dünyanın her yerinde var. Dünyada her 8 işçiden biri göçmen. Türkiye’de ise her 10 işçiden biri göçmen. Göçmen işçilerle dayanışma işçi sınıfını güçlendirir, daha kolay kazanmasını sağlar.

Türkiye yasalarına göre göçmen işçiler sendikalara üye olabilirler. Hatta sendika yönetimlerinde bile yer alabilirler. DİSK Gıda İş sendikasının başlattığı, göçmen işçileri sendikaya üye yapma çabasına destek olmalıyız.

Göçmenleri düşmanlaştıranlara inat bütün işyerlerinde göçmen işçilerle birlikte örgütlenmeli, birlikte mücadele etmeliyiz. 

Faruk Sevim

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol