Volkan Akyıldırım

Volkan Akyıldırım son yazıları

Volkan Akyıldırım tüm yazıları

06.05.2015 - 10:27

1915'le yüzleşme komisyona bırakılabilir mi?

Cumhuriyet tarihi boyunca katliamlara ve kirli savaşa maruz kalmış bir halk, aynı acıları yaşayan halkların taleplerini de savunuyor. HDP’ye oy vermemizin ve barajı aşması için sokakta kampanya yapmamızın başlıca gerekçelerinden biri, bu topraklarda egemen sınıfların isteği doğrultusunda devlet tarafından işlenen tüm soykırım ve katliamlarla yüzleşme çağrısı yapması.

1915 Ermeni Soykırımı’nı tanıyan meclisteki tek parti olduğu için, Taksim’de 24 Nisan anmalarını başlatan ve sürdüren bizler HDP’ye oy vereceğiz.

AKP bu seçimlerdeki tek rakibi HDP’yi yıpratmak için her yola başvuruyor. Ermeni düşman köhnemiş ırkçı fikirleri diriltmek gibi. CNN Türk’te bir gazeteci Demirtaş’a şunu sordu: Toplumun yüzde 80-90’ının karşı çıktığı bir şeyi seçim beyannamenize almanız demokrasiye aykırı değil mi?

Demirtaş, Ermenilerin başlarına gelenlerle bu topraklarda gerçekleşen başka soykırım ve katliamların tanımını yapmadıklarını, bunları mecliste kurulacak Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu’nun araştıracağını, çıkan sonucu halka sunulacağını ve halk ne karar verirse siyaset kurumunun ona uyacağını söyledi.

Toplumsal yüzleşmeye bağlanan bu yaklaşım yanlış.

Hakim fikirler, hakim sınıfın fikirleridir. Ermeni soykırımını inkarı hakim burjuva fikirlerden biridir. 100 yıl sonra yaygın ve diri olmasının nedeni soykırımın devamcısı olan devletin bütün kurumlarıyla inkarcılık yapması, sermaye partilerinin bu konu gündeme gelince aralarındaki tüm anlaşmazlıkları rafa kaldırıp devleti savunmasıdır.

Okul kitaplarından günlük gazetelere, hayatın her alanında Ermenilere düşmanlık her dönem yükseltilen bir değer. Devlet tutum değiştirip, 1915’te gerçekleşen insanlık suçlarını kabul etmeden, Ermeni Soykırımı’nı kabul etmeden tek tek insanlardaki ırkçı ve milliyetçi nefret yok olmaz. Tam da bu yüzden kanlı geçmişle yüzleşme mücadelesi, 1915’te işlenen suçları devlete kabul ettirme kavgasıdır.

1915 ne bir meclis komisyonu tartışmasına havale edilebilir ne de bu insanlık suçuna ortak edilen çoğunluk devlet tavır değiştirmeden bu durumdan kurtulabilir.

Bir oy bile önemli, ancak HDP gibi mücadeleden gelen bir parti ne gerekçeyle olursa olsun 1915 Ermeni Soykırımı’nı tanıyan doğru tutumunu belirsizleştirmemeli.

Soykırımın 100. yıldönümünde devlet köşeye sıkışmış, resmi ideoloji darmadağın. Sevgili Selahattin Demirtaş, lütfen ilk tutumunun arkasında dur. İnkarcıları birlikte yenelim.

Volkan Akyıldırım

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol