Fiyatlarda artış, yoksullukta tırmanış

29.02.2024 - 11:21

Sermaye partileri seçim gündemine kitlenmişken, yüksek enflasyon altında yaşam çekilmez halde. Türk-İş'in Şubat ayında açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamaları, düşük ücret dayatmasının yarattığı sosyal yıkımı ortaya koydu.

Türk-İş'in Ankara'daki ürün fiyatlarına dayalı olarak yaptığı hesaplamaya göre

- Şubat ayında açlık sınırının 16 bin 257 liraya yükseldi. 4 kişilik bir işçi ailesinin zorunlu gıda harcamaları Ocak'ta geçen ay 15 bin 48 lira olarak hesaplanmıştı. Zam dalgası ile birlikte gıda harcamalarındaki fiyat artışı yüzde 8,03 oranında gerçekleşti. Son 12 aylık dönem itibarıyla değişim oranı yüzde 72,49 oldu.

- Yoksulluk sınırı ise 53 bin liraya yaklaştı. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen bu rakam 49 bin 19 liradan 52 bin 955 liraya yükseldi.

- Bekar bir işçinin yaşama maliyeti 21,189 TL'ye çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarında bu sene bir iyileştirme yapmayacaklarını duyurdu. Temmuz ayında asgari ücret ara zammı uygulamasının kaldırıldığı daha önce dile getirilmişti. Kamu çalışanlarının ek zam talebi de görmezlikten gelindi.



Bültene kayıt ol