Asgari ücretli işçi temsilcileri pazarlık masasına

19.10.2023 - 12:20

Türk-İş'in önerisi tüm boyutlarıyla hayata geçirilmeli. Yeni yılda asgari ücret pazarlıkları canlı yayında gösterilmeli ve işyerlerinde alanlarda demokratik protestolarla desteklenmeli.

Temmuz'daki ara zamdan kısa süre sonra asgari ücret, dört kişilik bir işçi ailesinin zorunlu mutfak masrafını karşılayamaz, tek başına yaşayan bir işçi için ayakta tutamaz hale geldi.

Dile kolay. Türkiye işçi sınıfının yüzde 57'si asgari ücretle çalıştırılıyor. Üstelik en alt seviyeyi belirlemesi gereken artış oranı, kalan yüzde 30'un (önemli kısmı sendikalı işçiler) ücret zamlarını da belirliyor. Memur ve sözleşmeli çalıştırılanlar bu genel durumun bir parçasıdır.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bir çıkış yaparak önümüzdeki dönem pazarlıklarının başka olacağını duyurdu:

"Kasımın 20'sinden sonra komisyonu kurarız. Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalım. Asgari ücreti 20 senedir anlatıyorum. Sendikalarda asgari ücretli işçi yok. Sendikanın olduğu yerde aile yardımı, ikramiye, servis, yemek olur. 8 milyon işçi, sanki bizim üyemiz, ailemizin parçası gibi gayret sarf ediyoruz. Allah nasip ederse kasımın 20'sinden sonra yeni asgari ücret komisyonu kuracağız. Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız. 2 kadın, 2 erkek olacak komisyonda. Yani ne olması gerekiyorsa orada oturanlar karar verecekler. Sendikacılar da onlara uyacaklar."

Asgari ücreti bir komisyon belirliyor. Normalde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 11 üyesinden dördünü işçiler adına  en fazla üyeye sahip sendika Türk-İş temsilcileri belirliyor.

Bu çıkış desteklenmeli. İşçi temsilcilerinin hangi yöntemle belirleneceğini bilmiyoruz. Fakat işçilerin haklarını savunan her kimse hepimiz desteklemeliyiz. Hayata geçirmeliyiz.

Fakat bu destek asgari ücreti artırma mücadelesinde kazanmamız için aktif bir destek olmalı:

- Asgari Ücret Tespit Komisyonu kapalı kapılar ardında toplanmamalı. Herkesin kimin ne dediğini bilmeye hakkı var. Tıpkı Meclis TV gibi canlı yayınlanmalı.

- Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Memur-Sen asgari ücret pazarlıklarına birleşik mücadeleler ve işyerlerinde ortak eylemlerle müdahil olmalı. 

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol