Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi, Boğaziçi Üniversitesi kreşindeki 3-5 yaş aralığındaki çocuklara verilmek istenen Değerler Eğitimi'nin çocuk hakları ihalili olduğunu ve birçok soruna yol açabileceğini söylüyor.
Sendikanın açıklamasında öne çıkanlar:
"Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere 2,5 yıldır her bir noktası değişim ve dönüşüm içerisinde olan Boğaziçi Üniversitesinde, kreş de elbette payını aldı. 1-6 yaş grubu çocukların eğitim gördüğü yuva birimimizde 20 Temmuz 2023 tarihinde yapılan tanıtım toplantısında bir takım fiziki ve eğitimsel anlamda değişikliklerin yapılacağı aktarıldı. Günde 2-3 defa kıyafet değiştiren 4-5 yaş çocuklarına tek tip üniforma getirileceği söylendi. Bu değişimlerden en önemlisi ise çocuklara “değerler eğitimi” adı altında din eğitimi verileceğidir."
"Boğaziçi Üniversitesi farklı kültürden, dinden, inançtan insanların bir arada çalıştığı/yaşadığı ve bu değerlere bugüne kadar sahip çıkmış, saygı ve hoşgörüyle yaklaşmış bir kurumdur. Yuvada bu değerler eğitiminin nasıl verileceğini, içeriğini veya seçmeli olup olmayacağını bilmiyoruz. Bu seçim sonucunda çocukların programının nasıl planlanacağı ise belli değil. Ya da bu eğitimi kabul etmeyenler için herhangi bir alternatif de düşünülmüş değil."
"Ancak biliyoruz ki; erken çocukluk dönemi olarak adlandırdığımız 3-5 yaş aralığındaki çocukların gelişim özellikleri dikkate alındığında din eğitimi verilmesinin uygun olmadığı aşikârdır. Gelişim çağının başında ve somut düşünme evresinde bulunan çocuklar açısından din eğitimi söz konusu olduğunda, çocukların pedagojik olmaktan uzak ve korku temelli bir eğitimle karşı karşıya kaldıkları, soyut kavramları anlamalarında ve içselleştirmelerinde ise güçlük çektikleri anlamına gelir. Ayrıca çocukların bu şekilde özne olmaktan uzaklaştırılarak nesneleştirilmesi, yetişkinler tarafından kullanılması anlamına da gelebileceği için sakıncalı bulunmaktadır ve çocuk hakları açısından hak ihlalidir."
"Çocuk gelişimine ilişkin bilimsel alan yazın ve ilgili insan hakları ile çocuk hakları norm ve standartları temel alındığında, okul öncesinde din eğitiminin ve/ya dini referanslar içeren ahlak eğitimi ile değerler eğitiminin birçok açıdan sorunlara yol açacağı açıktır. (Bknz. Çocuk Haklarına Sözleşmesi 12. 14 ve 36. maddeleri ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 24. Maddesi ile çelişmektedir.) İnanca yönelik her türlü dayatma geçmişte olduğu gibi başka toplumsal gerilimlere ve ayrışmalara neden olmakta ve bir arada yaşama kültürünü olumsuz etkilemektedir."
Bir diğer üzerinde durulması gereken konu ise; yuvada en az 10 yıl deneyimi olan ve öğretmen kadrosunda devlet memuru olarak çalıştırılan 4 öğretmenimizin yuvada çalıştırılmak istenmemesi. Sosyal Tesisler Şube müdürlüğü kariyer net üzerinden verdiği ilanlarla 10 yeni öğretmen aldığı, bununla başka ilanlara da çıktığı bilinmektedir. Yıllardır yuvadan onlarca çocuk mezun etmiş, ne yönetimle ne velilerle hiçbir sorunu olmayan ve bugüne kadar da meslek etiğine aykırı hiçbir davranışta bulunmayan öğretmenlerimiz yuvadan uzaklaştırılıyorlar ve akıbetleri de belli değil."
"Boğaziçi Üniversitesi yönetimini, çocukların ve ilgili kamu personelinin haklarına aykırı uygulamalara son vermeye, kreş ve diğer sosyal haklar konusunda ilgili tarafların görüş ve önerileri ile hukuki ve bilimsel ilkeler çerçevesinde hareket etmeye davet ediyoruz."