Her yerde işçi eylemleri var

11.02.2022 - 11:15

İnsanca yaşayacak ücret talebi ile başlayan işçi eylemleri devam ediyor. Pek çok fabrikada ve kentte eylemler yapıldı.

Rad Çuval'da işçiler iş bıraktı

Gaziantep'te bulunan Rad Çuval fabrikasında işçiler gece saatlerinde iş bıraktı. Vardiya değişim saatinde bir araya gelen işçiler işi durdu. Patronun 5400 TL ücret açıklamasına karşı işçilerin talebi 6200 TL.

Elyaf İplik işçileri: Geçimimizi sağlayacak ücret istiyoruz

Başpınar OSB’de bulunan Elyaf İplik Fabrikası’nda patron 4 bin 970 artı devam primi teklifine karşı işçilerin en düşük 5 bin 750 lira net maaş talebiyle başlattığı eylemleri  sürüyor. Fabrika önündeki işçiler, patronun kendilerine yeni teklifle geldiğini ancak işçilerin kabul etmediklerini, talepleri karşılanana kadar beklemeye devam edeceklerini söyledi.

Melike Tekstil işçileri yeniden iş bıraktı

Gaziantep'te Melike Tekstil işçileri patronun açıkladığı yeni zam teklifini kabul etmeyerek yeniden iş bıraktı. İşçiler geçtiğimiz hafta 5200 TL’lik teklifi kabul etmeyerek iş bırakmıştı. Patron eylemlerin ardından zam teklifini güncelleyeceklerini söyleyerek zaman istemişti. Bugün işçilere yapılan açıklamada 5600+300 lira devam primi verileceği söylendi. İşçiler taleplerinin 6000 TL net maaş olduğunu belirterek iş bıraktı. İki vardiyanın bekleyişi sürüyor.

Profilsan’da 9 işçinin işten atılması üzerine eylem başladı

Bursa’da kurulu Profilsan fabrikası patronu, sendikaya üye olan 9 işçiyi işten çıkardı. Bunun üzerine atılan işçiler ve üyesi oldukları Türk Metal Sendikası şube yöneticileri fabrika önüne çadır kurarak eyleme başladı. Fabrikada çoğunluğu sağlayarak yetkiyi aldıklarını söyleyen Türk Metal Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Tüfekçi, “Yetki belgesi henüz işverene ulaşmadı. Biz 9 arkadaşımızın işe alınmasını talep ettik. Arkadaşlarımız işe iade edildiğinde her türlü uzlaşmaya hazırız” dedi.

Fast food işçileri ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi

DİSK’e bağlı Gıda-İş ve Dev Turizm İş sendikaları yaptıkları eylemle TAB Gıda bünyesinde çalışan fast food işçilerinin ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Ata Holdinge bağlı TAB Gıda bünyesindeki Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci ve Usta Dönerci işçilerinin ağır çalışma koşullarına ve sendikalaşmalarının önündeki engellere karşı şirketin İstanbul’daki genel merkezi önünde eylem yapan Gıda-İş ve Dev Turizm İş, fast food işçilerinin sendikalaşmasını engelleyen tutumdan vazgeçilmesini istedi. 

Fast food işçileri ve sendikalar aynı gün İzmir’de de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Fastfood çalışanları insanca ücret, insanca çalışmak, insanca yaşamak istiyor” yazılı pankartın açıldığı açıklamada sık sık, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Fastfood işçisi yalnız değildir”, “İnsanca bir ücret istiyoruz” sloganları atıldı.

Kıraç Metal işçileri, işten atılmaları engelledi

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Kıraç Metal’de işten atmalara karşı iş durduran ve arkadaşlarının işten atılmasını engelleyen işçiler birlik duygularının tazelendiğini ifade etti. Eskişehir’deki Kıraç Metal’de işten atmaların başlaması üzerine işçiler üretimi durdurdu. Patronla yapılan görüşmelerin ardından hiçbir işçinin isteği olmadan işten çıkartılmayacağı ve 400 TL ek zam sözü verildi. İşçiler “Eylem ani gelişti ve sendika da eyleme ön ayak olunca bir günde patrona geri adım attırdık” dedi.

Genel-İş pek çok ilde zamlara karşı eylem yaptı

Genel-İş Şubeleri İzmir, Adana, Dersim gibi pek çok ilde zamlara karşı açıklama düzenledi. İzmir’de, Konak Pier'den Konak SGK önüne yürüyen işçiler sık sık, “Hükümet istifa”, “Genel grev genel direniş”, “Şalter inecek bu iş bitecek” sloganları attı. DİSK Genel İş Adana Şubesi, tüm belediye işçilerine ek zam ve ücretlerinde iyileştirme, belediye şirket işçilerine kadro ve ilave tediye talepleri ile basın açıklaması yaptı. Genel-İş Dersim Şubesi, Belediye Binası önünde tüm belediye işçilerine ek zam ve ücret iyileştirmesi, taşerondan şirket işçiliğine geçen işçilere uygulanan ayrımcılığa son verilmesi ve zorunlu emekliliğin kaldırılması istemiyle basın açıklaması yaptı. 

Adapak bardak işçileri, patronun asgari ücret teklifine karşı iş bıraktı

Gaziantep'te kurulu Adapak bardak fabrikasında işçiler, patronun asgari ücret teklifine karşı 5500 lira net ücret talebiyle iş bıraktı. Adapak karton bardak fabrikasında, patronunun primler dahil 4800 lira aylık teklif etmesi üzerine üç vardiyanın tamamı iş bıraktı. 100 kişilik fabrikada şu an üretim durmuş durumda. işçiler, 5500 lira net aylık artı 300 lira devam primi istediklerini söyledi.



Bültene kayıt ol