Sağlık emek meslek örgütlerinin insanca ücret ve özlük hakları için yaptığı grev, Türkiye genelinde büyük katılımla gerçekleşti. Birçok ilde hastanelerde acil bakım hizmetleri dışında hizmet üretimi durduruldu.
Sabahın erken saatlerinden itibaren poliklinik girişlerinde grevci önlükleriyle bekleyen sağlıkçılar, gelen hastalara bildirilerini verip neden grev yaptıklarını anlattı. Hastanelerdeki boş koridorların fotoğrafları TTB ve SES hesaplarından paylaşıldı.
Öğle saatlerinde ise greve çıkan hastanelerin önünde basın açıklamaları gerçekleşti. Bazı açıklamalara katılan hastalar ve hasta yakınları hayat pahalılığından şikayetçi olduklarını belirterek greve destek verdi.
Baskılar
İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde ise sağlık emekçileri polis müdahalesiyle hastane dışına çıkartıldı.
Van'da ise Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, Yönetim Kurulu üyesi Ayfer Bostan ve SES şube yöneticileri gözaltına alındı.
Sağlık emekçilerinin ortak talepleri
- Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi.
- Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.
- Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması.
- Sağlığa bütçeden daha fazla pay ayrılması.
- Emeklilere verilecek ilave ödemede, hangi kurumdan veya hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmadan, tümüne eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanması.
- Emekli aylıklarının emsalleri ile kıyaslanamayacak ölçüde düşük olması sebebiyle sağlık çalışanları emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır. Getirilen ilave ödeme miktarı emekliyi çalışmaktan alıkoyabilecek bir miktar değildir. Bu bakımdan, söz konusu ilave ödemeden yararlanmak için çalışmama şartının kaldırılması.
- Kovid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması.
- Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması.
- Kanunlara göre sağlık alanında görev yaptıkları halde, sağlık çalışanı olarak görmezden gelinen veteriner hekimlerin de, tüm sağlık çalışanlarına yapılacak yasal düzenleme ve maaş iyileştirmelerinden faydalandırılması.
- Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi.
- Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması. Nöbet ertesi izinlerin ekonomik kayba neden olmadan kullandırılması.
- Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi.
- Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi.
- Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi.
- Sağlık hizmetlerinin planlanmasında ve sunulmasında sağlık emek ve meslek örgütlerinin karar alma mekanizmalarında yer alması.