Eğitim Sen: Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısı geri çekilsin

01.02.2022 - 13:07

Eğitim Sen, TBMM Genel Kurulu gündemine yarın getirilecek olan "Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı"nın geri çekilmesi için Türkiye’nin birçok ilinde eylem yaptı. Teklifin özensiz, ihtiyaçları karşılamaktan uzak ve eksik olduğunu belirterek tasarının geri çekilmesini talep etti.

Eğitim Sen; Meclis önünde açıklama yapması engellenince, Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklama yaptı. Açıklama sırasında, “Rekabet değil, dayanışma”,  “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı. Öğretmenlerin hakları ve taleplerinin yok sayıldığı bir meslek kanununun istenmediği belirtildi.

Eğitim-sen, teklifteki düzenlemeleri şöyle özetledi: 

“Birincisi; öğretmenlere uzman olmaları durumunda bin lira baş öğretmen olmaları durumunda 2 bin lira ödeme yapılması. İkincisi; birinci derecenin dördüncü kademesindeki öğretmenlere 3600 ek gösterge verileceği. Üçüncüsü adaylık sınavı kaldırılarak baskının ortadan kaldırılacağı. Dördüncüsü ise sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler arasındaki farkın ortadan kaldırılarak sözleşmeli öğretmenlerin eşit haklara sahip olması. Geldiğimiz aşamada görülmektedir ki öğretmenlik meslek kanununun kamuoyuna sunuluş biçimi ve kamuoyunda yaratılan beklenti tamamen boştur.”

Öğretmenlik mesleğinin kariyer mesleği değil, ihtisas mesleği olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

“Öğretmenlik mesleğinin doğasına uygun olmayan uzman ve baş öğretmen kademeleri mesleğimizi ayrıştırarak ciddi sorunlar üretecektir. Öğretmen sıfatını elde etmek, öğretmenlik mesleğinin tüm gereklerini yerine getirmek için yeterlidir. Öğretmenlik mesleğinin kendi içinde kademelendirilmesi, bu hizmetten faydalanmayı farklılaştıracağı için öğrenciler arasındaki eşitliği de ortadan kaldıracaktır. Bu durum eğitimin kamusal bir hizmet olması özelliğine tamamen aykırıdır.” 

"Tasarıda uzman öğretmen ve başöğretmenlerin görev, yetki ve sorumlulukları diğer öğretmenlerden ayırt edilemediği için eşit işe eşit ücret ilkesi ihlal edilmektedir. Aynı işi yapan öğretmenlerin uzman öğretmen, başöğretmen gibi statü farklılıkları üzerinden ayrıştırılması, çalışma barışının bozulmasına neden olacak, eğitim sistemi olumsuz etkilenecektir.”

“Tasarıda aday öğretmenlere yönelik adaylık sınavının kaldırılması bir müjde olarak sunulurken, sınavın işlevinin Adaylık Değerlendirme Komisyonu’na devredilmesi, aday öğretmenlerin iş güvencesine yönelik büyük bir tehdittir.”

“Kanun tasarısı hazırlanırken, ILO-UNESCO ortak belgesi olan Öğretmenliğin Statüsü Tavsiye Kararı yok sayılmaktadır. Türkiye tarafından da onaylanan Tavsiye Kararı öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik olarak bugüne kadar atılmış en önemli ve kapsamlı adımdır. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan yeni bir düzenleme yapılmalıdır.”

“Bugün bizleri farklı statüler üzerinden bölmek isteyenlere karşı birlikte hareket etmezsek, hiçbir meslektaşımızın onaylamadığı bu düzenlemeyi geri çektiremezsek, yarın daha büyük saldırıların hedefi olmamız kaçınılmaz olacaktır. Eğitim emekçilerinin bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların temel haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı derhal geri çekilmelidir.”



Bültene kayıt ol